Google

Google wil mensen met psychische problemen hulp bieden. Amerikanen die online zoeken op het woord 'depressie', krijgen van het internetconcern de vraag of ze depressief zijn. Ze worden dan doorverwezen naar een speciale vragenlijst.

Voor deze nieuwe functie werkt Google samen met de Amerikaanse organisatie voor mensen met psychische problemen, de Nami. Die biedt een vragenlijst aan van negen vragen waarmee mensen erachter kunnen komen of depressief zijn. Google zegt dat de antwoorden die mensen invullen nergens worden opgeslagen.

Op de lijst staan vragen als: 'hoe vaak heb je weinig belangstelling en plezier om dingen te ondernemen?' of 'heb je problemen met je te concentreren op dingen zoals het lezen van de krant of het kijken van televisie?'.

De vraag die Google stelt als mensen zoeken op de term 'depressief' Google

Met deze vragen kun je goed in kaart brengen of je last hebt van depressieve klachten, zegt de Nederlandse psycholoog Najla Edriouch. "Maar dat betekent niet altijd dat je ook echt depressief bent." De Nami benadrukt dat de vragenlijst is bedoeld als hulpmiddel en geen sluitende diagnose biedt.

Volgens Edriouch zou er duidelijk bij moeten staan dat mensen die voldoen aan de kenmerken, contact opnemen met een huisarts of specialist voor passende hulp. "Op zich is het goed dat er meer aandacht voor dit soort problemen is op internet, maar mensen moeten niet zelf doktertje gaan spelen."

De nieuwe functie is voorlopig alleen beschikbaar voor mensen in de Verenigde Staten. Of de zoekmachine de vragenlijst daarna ook andere delen van de wereld beschikbaar stelt, is niet bekend.

STER reclame