Utrechtseweg 65
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Soldaat krijgt na 73 jaar naam bij zijn graf in Oosterbeek

Een Britse soldaat die in de Tweede Wereldoorlog bij de Slag om Arnhem om het leven kwam, krijgt na 73 jaar een naam op zijn grafsteen. Tot nu toe lag William 'Ginger' Loney uit West Yorkshire in een naamloos graf.

Het verhaal begint bij historicus Marcel Anker, die een boek schreef over de Slag om Arnhem. Tijdens het schrijven kwam hij telkens de naam William Loney tegen, vertelt Gerrit Pijpers van de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Op grond van zijn research wist Anker de naam te koppelen aan Loney's graf.

Pijpers: "Dat weten we 99 procent zeker. 100 procent kan niet, want we mogen het graf niet openmaken om te testen op dna."

Neergeschoten

Loney's gegevens zijn waarschijnlijk verloren gegaan toen hij na de oorlog werd herbegraven. "Dat is bij wel meer mannen gebeurd. Daardoor is een aantal mensen begraven zonder naam", vertelt Pijpers.

William 'Ginger' Loney

Anker is tijdens zijn onderzoek veel te weten gekomen over Loney, meldt Omroep Gelderland. De soldaat diende in Noord-Afrika en Italië voordat hij zich vrijwillig aanmeldde voor de luchtmacht en werd ingezet bij de Slag om Arnhem. Uiteindelijk werd de toen 26-jarige Loney op 17 september 1944 door de Duitsers doodgeschoten ter hoogte van wat nu de Utrechtseweg 65 in Arnhem is.

Herdenkingsdienst

Op 13 september wordt op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek een herdenkingsdienst gehouden voor William Loney. Hij krijgt dan ook de grafsteen met zijn eigen naam erop. De vraag is of familie daarbij aanwezig kan zijn. Tot nu toe is alleen een vrouw van een neef van Loney opgespoord. Zij is mogelijk te oud om de reis naar Oosterbeek te maken.

Advertentie via Ster.nl