Het Circus Mayweather & McGregor is in de stad
Zaterdagnacht (5.00 uur) staan Floyd Mayweather en Conor McGregor tegenover elkaar in de ring. Een gepensioneerde oud-kampioen neemt het op tegen een UFC-vechter die debuteert als bokser. Een rariteitenkabinet, maar de wereld smult ervan.
Met de inmiddels gebruikelijke hoeveelheid toeters en bellen meldden de twee hoofdrolspelers zich afgelopen nacht in Las Vegas. De stad die als geen ander een evenement als dit kan opsmukken met een flinke laag klatergoud.
Al maandenlang werd het publiek opgewarmd met smakelijk opgediende persconferenties, waarin de protagonisten hun rol met verve speelden.
Mayweather als de ervaren, flink gelauwerde en behoorlijk arrogante bokser, die nog nooit verloor. McGregor acteert de grofgebekte Ier, een ongeleid projectiel, die de UFC wild om zich heen slaand naar zijn hand zette.
500 miljoen
En de wereld hapt toe. Of in elk geval de Verenigde Staten. Geschat wordt dat de inkomsten uit pay-per-view zo'n 500 miljoen dollar zullen bedragen.
Naar verwachting betalen vijf miljoen Amerikanen het lieve sommetje van 99,99 dollar om de wedstrijd te kunnen zien. Vrienden en familie worden uitgenodigd en gezamenlijk maken ze er een feestelijk avondje van. Want vermakelijk zal het worden.
Maar is dat het? Slechts vermaak? Of stelt de wedstrijd op sportief vlak ook nog iets voor? Gary Todd, een Amerikaanse journalist die het internationale boksen al decennialang op de voet volgt, heeft er een hard hoofd in.
"Natuurlijk gaat dit gevecht vooral om geld, hebzucht en macht", aldus Todd op BoxingInsider.com. "Maar haal die honderden miljoenen dollars weg en wat houd je nog over?"
"Een oude bokser die in zijn loopbaan meerdere wereldkampioenen heeft vernederd. Bijna een miljard dollar verdiend. En na twee jaar vakantie komt hij terug om te vechten tegen een groentje als McGregor. Het is een schande voor de bokssport."
Ook de bookmakers geven de 29-jarige Ier weinig kans. Voor elke dollar die je op de tweevoudig UFC-wereldkampioen zet, krijg je er bij winst vijf voor terug.
Maar het vreemde is, de gokkers zien het anders. Zij ruiken een buitenkansje. Bij de wedkantoren wordt massaal geld op McGregor gezet. Vrijwel niemand hoopt op een zege van de zelfgenoegzame en impopulaire Amerikaan. De sympathie van het publiek ligt bij die gekke Ier, die - ondanks zijn imago - enige charme niet ontzegd kan worden.
Als de gokkers gelijk krijgen, is dat een ramp voor de wedkantoren. Bij winst van McGregor zullen de verliezen in de honderden miljoenen lopen. Al kunnen de grote kantoren best een stootje hebben.
Een woordvoerder van Sportsbet.com.au kan de lol er wel van inzien. "Het zal de grootste uitbetaling ooit zijn voor ons. Zelfs groter dan na de verkiezing van Donald Trump als president. Al zal de wereld er dit keer geen blijvende last van hebben." Want topsport of niet, het blijft immers slechts vermaak.