NOS

De Reguliersdwarsstraat staat vol met fietsen, voor club Nyx een lange rij wachtende mensen. Het eerste onderdeel van Daybreaker is dan al achter de rug: een yogasessie met zo'n veertig deelnemers. Inmiddels heeft de meditatieve muziek plaats gemaakt voor het pulserend gedreun van een dj. De dansvloer staat vol, iedereen gaat los. Je zou bijna vergeten dat het nog maar half acht in de ochtend is.

Geen alcohol, geen drugs, maar veel beweging en vitaminen. "Het is een fantastisch feestje", zegt 3FM-dj Frank van der Lende. Hij heeft een spinazie-smoothie in zijn hand. "Ik had niet kunnen dromen dat tussen half 7 en half 9 in de ochtend mensen zoveel energie en zoveel glimlachen tevoorschijn kunnen toveren."

Even feesten voor je werk

Het concept komt uit New York, waar het vrij gebruikelijk is om in de ochtend allerlei activiteiten te ondernemen. In Amsterdam blijken ook genoeg gegadigden voor een ochtendfeestje: deze eerste editie was meteen uitverkocht.

"Ik ben hier ook weleens 's nachts als het wel met drank en drugs is en dan heb je eigenlijk hetzelfde gevoel als nu", zegt Van der Lende. "Zwetende mensen, dansen, een beetje elkaar aanraken. Het is echt een uitgaansavond op een woensdagochtend."

Als je hier al die blije mensen ziet in die supergave pakjes, dan krijg ik daar enorm veel energie van.

Jan-Willem (28)

Ook Raymond (47) was wel benieuwd naar het concept. "Ik werk op een kinderdagverblijf, dat is behoorlijk slopend. Dus ik dacht: misschien heeft zo'n feestje wel een gunstig effect. Dat ik energieker de dag in ga."

's Avonds uitgaan doet Raymond niet meer. "Ik red het niet om een hele nacht door te halen. Dus dit is wel een aardig alternatief."

Raymond is samen met Sara (45) voor wie de muziek nog wel een tandje harder mag. "Ik vind het een beetje slappe muziek. Maar ik ben zelf ook vrij hysterisch."

Ze zijn even uit de warme en donkere club de straat op gegaan om te roken. Eigenlijk een beetje in strijd met de gezondheidsfilosofie van Daybreakers, waar je een ontbijt krijgt van groentesmoothies, müesli-koeken en mineraalwater. "Het mag wel een beetje schuren natuurlijk", zegt Sara.

NOS

Serena (30) heeft de wekker een uurtje eerder gezet, haar vriendin Sandra zelfs anderhalf uur. "Heerlijk om zo vrolijk wakker te worden." Dat er even goed nog een hele dag werken op hen wacht vinden ze geen probleem.

Jan-Willem (28) is het daar helemaal mee eens. "Je staat vloekend op omdat je aan het werk moet, maar als je hier al die blije mensen ziet in die supergave pakjes, dan krijg ik daar enorm veel energie van. En dit zijn ook allemaal mensen die bewust in het leven staan, geen alcohol, geen drugs. Dat geeft toch wel een andere sfeer dan een standaard festivalletje."

STER reclame