Kamperende ouderen doorslaand succes: rust en plezier scoren op tv

Aangepast
Presentatrice Martine van Os (tweede van links) en deelnemers aan het programma bij Mizen Head Omroep Max
Geschreven door
Remy Hersbach
redacteur Online

Herkenbaar gedoe op de camping, mooi in beeld gebrachte landschappen of toch genieten van de kneuterigheid? Het programma We zijn er Bijna! van Omroep Max, waarin een groep ouderen met campers en caravans een rondreis maakt, is ongekend populair. Bijna 1,7 miljoen mensen keken er gisteren naar en week na week staat het programma boven in de kijkcijferlijsten.

Kijken naar gewone mensen op een camping; wat maakt het programma zo bijzonder? Presentatrice Martine van Os denkt dat kijkers zich goed kunnen identificeren met de vakantiegangers. "Het is natuurlijk mooi dat je kunt meeleven met het leed en plezier van mensen, die je in de loop van de afleveringen echt een beetje leert kennen."

Kijkers uit alle lagen in de bevolking volgen het programma, vertelt Van Os. "Het eerste seizoen waren we oprecht verbaasd dat het zo goed scoorde. Oudere mensen kijken meer voor de reis en de landschappen, zodat ze wat zien van de wereld, terwijl ze daar zelf soms niet meer toe in staat zijn." Jongere kijkers lijken het programma anders te waarderen, die vinden het grappig en twitteren er veel over. "Wat me vooral opvalt: mensen waarderen het optimisme, de rust en het plezier in het programma."

NRC-tv-recensent Hans Beerekamp noemt het programma het prototype van slow television. "Je kijkt haast naar hoe het gras groeit, er gebeurt heel weinig. Het is heel traag gemonteerd er wordt veel in herhaald. Omroep Max heeft natuurlijk ook een oude doelgroep."

Het programma is vanwege het tempo ideaal om op de achtergrond op te hebben als je daarnaast nog iets aan het doen bent. "Ik keek gisteren tijdens het lezen van mijn mail met een half oog mee, en dacht: het is toch wel een intrigerend, haast pervers, aantrekkelijk programma."

Henk de Bot
@Bontenbal
Een week in spanning zitten hoe de witte bonen in tomatensaus met rookworst gaan vallen. Het is niet anders! #wezijnerbijna
2 jaar geleden

Volgens Beerekamp is de kracht van een goed reality-programma dat kijkers zich er een beetje tegen kunnen afzetten. Dat is ook in bij We zijn er Bijna! het geval, denkt hij. "Veel mensen moeten er niet aan denken om op een groepsreis te gaan. Die denken, ik heb een heel andere vakantie en genieten van het kijken naar de groep ouderen." Daarnaast speelt volgens hem ook mee dat thuisblijvers toch een beetje vakantiegevoel krijgen voorgeschoteld.

Minder blote buiken

Dit seizoen speelt de reis zich af in Ierland. Niet direct een ideaal land als je aan kamperen denkt. Dat betekent veel lagere temperaturen, waardoor mensen vaker natregenen, erkent presentatrice Van Os. "Maar daardoor worden ze ook actiever. Je ziet dus dit seizoen meer uitstapjes en minder blote buiken voor de caravan."

Twee deelnemers van 'We zijn er Bijna!' drogen een handdoek Omroep Max

Naast de dagelijkse rompslomp tijdens het kamperen, zoals kleren wassen en provisorisch eten maken, lopen de kampeerders ook tegen problemen op. Volgens Beerekamp is dat bewust gedaan. "Een deel van de formule is dat de bestemming ook lastig is, dat je problemen hebt met de taal, een afwijkende cultuur, of dat je kans hebt op pech. Dat maakt het leuk om naar te kijken. Denk maar aan een programma als Ik vertrek. Dat is ook leuker als er iets misgaat."

Ook dit seizoen in Ierland liep niet alles op rolletjes, vertelt Van Os. Ze denkt terug aan twee deelnemers die hun camper niet meer konden gebruiken nadat een onderdeel was gestolen. Dan klinkt het positivisme en de warmte door bij de presentatrice. "Het is toen zo ongelooflijk aardig en goed opgelost door de begeleiders, maar ook door de groep die erbij was, ik vond het heel hartverwarmend. Het zijn zulke aardige en vrolijke mensen, die gewoon hun reis doorzetten in een auto zonder camper, terwijl ze toch tegen de tachtig lopen."

Of er nog een achtste seizoen komt, is nog niet bekend, maar aan de kijkcijfers zal het niet liggen. Op maandag 31 juli was het programma de best bekeken tv-uitzending van de dag. Presentatrice Van Os is trots. "Meer kijkers dan het NOS Journaal van 20.00 uur. Dat zegt wel wat toch?"

Suus
@MissPointwood
Ff pannenkoeken maken voor 60 personen. #wezijnerbijna
2 jaar geleden
Anne-Marie Rozing
@AnneMarieRozing
Die schreeuwerd met dr stroom is Els uit Toren C! #wezijnerbijna
2 jaar geleden

STER Reclame