1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Kritische Russische regisseur opgepakt voor 'verduistering'

In Rusland is een vooraanstaande theaterregisseur opgepakt. De hoogste onderzoeksinstantie van het land meldt dat Kirill Serebrennikov wordt aangeklaagd voor het verduisteren van grote sommen geld.

De regisseur wordt ervan verdacht dat hij 68 miljoen roebels, ofwel 1 miljoen euro, achterover heeft gedrukt. Het geld was bestemd voor een theaterproductie. In de zaak worden nog drie anderen verdacht. Een van hen heeft Serebrennikov als het brein achter de fraude aangewezen, zeggen de onderzoekers.

Onderdrukking artistieke vrijheid

De 47-jarige Serebrennikov is een van de beroemdste en meest gewaardeerde theaterregisseurs van Rusland. De regisseur maakt producties die kritisch zijn over de Russische politiek. Zijn werk stuit op weerstand bij conservatieve activisten en commentatoren. De aanklacht zou zijn bedoeld om het hem betaald te zetten.

In mei doorzochten de autoriteiten zijn theater en werd hij urenlang vastgezet voor ondervraging. Daarop schaarden prominenten uit de theater- en filmwereld zich achter achter Serebrennikov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl