Bij een eerdere staking in 2013 stapelden de koffers zich op
NOS NieuwsAangepast

Bagagepersoneel vliegveld Zaventem staakt, vluchten vertraagd

Een groot deel van het personeel dat verantwoordelijk is voor de afhandeling van bagage op de Brusselse luchthaven Zaventem heeft spontaan het werk neergelegd. Daardoor zijn tientallen vluchten vertraagd.

De staking onder de medewerkers van Swissport begon vanochtend vroeg. Volgens de vakbonden hing de staking al weken in de lucht vanwege een structureel personeelstekort. "Er is hard gewerkt in de zomer, maar de directie toont geen respect meer", zegt Sandra Langenus van vakbond BTB. "Zo worden afspraken over het aantal personeelsleden dat per vliegtuig nodig is om te laden en te lossen nog steeds niet nagekomen."

Alle mensen die verantwoordelijk zijn voor het in- en uitladen van koffers en tassen bij Swissport hebben het werk neergelegd. Het bedrijf doet de bagageafhandeling van 60 procent van de vluchten op Zaventem. Daardoor hebben veel vluchten last van vertraging.

Alleen handbagage

De vakbonden zijn in gesprek met de directie over de eisen van de stakers. Zo willen ze dat mensen die onvrijwillig een gedeeltelijk dienstverband hebben een voltijds contract krijgen. Ook willen ze dat eerder gemaakte afspraken nagekomen worden en dat er een extra vergoeding komt voor het werk in de zomervakantie. "De directie van Swissport is akkoord gegaan met de eerste twee", zegt Langenus.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines roept passagiers op de komende uren alleen met handbagage te reizen. Het is niet duidelijk hoe lang de staking nog gaat duren.

Het is niet de eerste keer dat het personeel van Swissport op Zaventem het werk neerlegt. In 2013 duurde een staking vijf dagen. Tienduizenden koffers stonden toen verspreid over de luchthaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl