NOS NieuwsAangepast

Grote brand bij Esso-raffinaderij in Botlekgebied

Bij de Esso-raffinaderij in het Botlekgebied heeft een grote brand gewoed. De brand brak rond 21.00 uur uit en iets voor middernacht meldden de hulpdiensten dat het vuur uit was.

Boven de raffinaderij was een dikke rookwolk te zien en er hing een zware oliegeur. Er sloegen vlammen uit een van de schoorstenen.

Het gebied werd niet ontruimd, maar omwonenden werden wel gewaarschuwd met een luchtalarm. Ook is er een NL-Alert uitgegaan, met het advies ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

Mensen werd aangeraden de website van de regionale hulpdiensten, rijnmondveilig.nl, in de gaten te houden, maar die site was een tijd lang nauwelijks oproepbaar. Op Twitter werd hierover hartgrondig geklaagd.

De brand woedde in een zogenoemd fornuis, een deel van de fabrieksinstallatie waarin proceswarmte voor de fabrieken wordt opgewekt.

Aan het eind van de middag kwam de brandweer ook al in actie in dezelfde omgeving, bij een brand op het terrein van Shell Pernis. De oorzaak van die brand was een olielekkage, waarbij smeerolie op een turbine terechtkwam.

De brand bij Shell was snel onder controle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl