Bij een demonstratie in de Iraanse hoofdstad Teheran is een dode gevallen. Tienduizenden mensen demonstreerden tegen het regime van president Ahmadinejad en voor vrijheid en democratie. Honderden demonstranten zouden door veiligheidstroepen zijn gearresteerd.

Voor het eerst sinds de massale betogingen van 2009 durfden zoveel mensen de straat op te gaan om om het vertrek van hun regering te eisen. De oproerpolitie gebruikt traangas en wapenstokken tegen de betogers.

Aanvankelijk leek het vrij rustig te blijven, maar na een paar uur werd het het steeds drukker. Volgens een BBC-medewerker was het vanmiddag totale chaos in Teheran. Er zouden flinke schermutselingen zijn geweest.

Steunbetuiging

De demonstratie was eerst bedoeld als steunbetuiging aan de betogers in Egypte, maar nu eisen de betogers meer vrijheid in Iran.

Oppositieleider Mousavi is niet bij de demonstratie. Hij heeft sinds zaterdag huisarrest. Bovendien heeft de politie zijn huis omsingeld.

Stroom

Verder heeft Iran de toegang tot het internet in het land geblokkeerd en verstoort het de signalen van buitenlandse nieuwszenders. Ook werd het gsm-netwerk platgelegd en de stroom uitgeschakeld in de gebieden waar geprotesteerd werd.

Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn de demonstratie er door Amerika en Israël toe aangezet "om Teheran onveilig te maken".

STER reclame