AFP

Vanavond was het zover: de totale zonsverduistering in Amerika. De maan schoof voor de zon langs, waardoor het - in de VS dan midden op de dag - ineens donker werd. De laatste keer dat het verschijnsel in de VS te zien was, is bijna veertig jaar geleden (Alaska en Hawaï niet meegerekend).

NOS op 3 explainer zonsverduistering

Van over de hele wereld reizen mensen naar de Verenigde Staten om de eclips te aanschouwen. Die is op sommige plaatsen zo'n twee en een halve minuut te zien. Het pad van de eclips bereikt even na 19.00 uur Nederlandse tijd de staat Oregon aan de westkust en verlaat de VS even voor 21.00 uur in South Carolina aan de oostkust.

Veel Amerikanen en eclipstoeristen hebben zich al voorbereid op de Super Bowl in the Sky. Vooral verkopers van eclipsbrillen, bedrukte T-shirts en andere merchandise doen goede zaken.

VS is klaar voor de eclips

Gary Parkerson uit Louisiana is zich al vijftien maanden aan het voorbereiden. Hij fietst het hele land door om kinderen enthousiast te maken voor de zonsverduistering.

Fietsend naar de zonsverduistering

In de buurt van Nederland was de laatste totale zonsverduistering in 1999. Voor de totale eclips moest je richting Frankrijk, maar dan kreeg je - als het onbewolkt was - wel een bijzonder spektakel te zien, zoals weerman Erwin Kroll mocht ervaren:

Terugblik op zonsverduistering 1999, Frankrijk

In Nederland was in 1999 een gedeeltelijke verduistering.

STER reclame