NOS NieuwsAangepast

Volg het verkeer in hartje Rotterdam en zie waar het druk is

Het verkeer in en om het centrum van Rotterdam is sinds vandaag live te volgen via internet. Dankzij 24 camera's op daken van gebouwen rond 19 verkeersknooppunten kunnen reizigers zelf vaststellen hoe druk het is. Rotterdam is de eerste stad die op deze manier de verkeersstromen in beeld brengt voor een breed publiek.

De beelden van de 24 camera s zijn via de website www.rotterdamonderweg.nl te zien. De gemeente hoopt dat het streamen van de beelden reizigers helpt bij het maken van keuzes. De directe aanleiding zijn de werkzaamheden aan de Maastunnel en binnenkort ook de Coolsingel.

Maastunnel

De Maastunnel is sinds vorige maand voor de helft afgesloten. Dat betekent dat dagelijks 30.000 voertuigen een andere weg moeten zoeken om van noord naar zuid te gaan. Ook de Coolsingel, een belangrijke verkeersader door de stad, gaat op de schop.

"Dankzij deze beelden kunnen mensen bij grote drukte op de weg zelf besluiten of ze hun reis uitstellen of het openbaar vervoer nemen of misschien thuis blijven werken. De data hadden we al en die zijn dan zichtbaar als bijvoorbeeld een rode lijn op een kaart als er files zijn. Maar mensen willen het toch ook zelf zien is onze ervaring , zegt wethouder Pex Langenberg.

Experiment uitbreiden

De Verkeersinformatie Dienst (VID) geeft al beelden door van camera's op snelwegen, maar het is voor het eerst dat het verkeer in een stad zo in beeld wordt gebracht. De gemeente wil het experiment ook uitbreiden met camera's op de snelwegen rond Rotterdam.

Langenberg ziet geen problemen voor de privacy. De camera's zijn geplaatst op daken van hoge gebouwen. Voetgangers en fietsers zijn niet herkenbaar. Ook zijn kentekens van auto s niet te lezen, verzekert hij. De beelden worden ook niet opgenomen. Op het moment dat de gemeente of veiligheidsdiensten het nodig achten, worden de camera s ook offline gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl