ANP

Hij was het pareltje van de eredivisie en werd bij PSV als de verlosser binnengehaald. Vier jaar later is er niets meer over van de veelbelovende status van Adam Maher, die via de achterdeur uit Eindhoven mag vertrekken.

Het zijn Zuid-Amerikaanse taferelen als Adam Maher in juli 2013 zijn entree maakt op de Herdgang. Hij moet het nieuwe gezicht van het onervaren PSV worden. De Eindhovense achterban ziet in Maher een nieuwe Mark van Bommel, die zijn loopbaan zojuist heeft beëindigd. 8 miljoen euro heeft PSV aan AZ betaald voor het dan 19-jarige talent.

Het huwelijk tussen PSV en Maher blijkt in de daaropvolgende jaren een langdurige verbintenis, maar van echte wederzijdse liefde is nooit sprake. Maher speelt veel, maar rendeert niet. Waar zijn de onnavolgbare en beslissende acties gebleven uit zijn AZ-periode? Trainer Phillip Cocu probeert van alles met de creatieve middenvelder, maar de vonk tussen Maher en PSV slaat nooit definitief over.

Onder grote belangstelling arriveert Adam Maher in juli 2013 op de Herdgang ANP

"De ontwikkeling van Adam is tot stilstand gekomen, doodzonde voor een voetballer met zijn kwaliteiten", zegt trainer Gertjan Verbeek, die tussen 2010 en 2013 met Maher samenwerkte bij AZ. "Ik had eigenlijk gedacht dat hij de verwachtingen zou inlossen."

"Adam komt het beste tot zijn recht als een nummer 10, maar bij PSV speelde hij vaak aan de linkerkant. Maar aan die kant rendeert hij niet goed", weet Verbeek. "Al weet ik natuurlijk niet wat de exacte ideeën van Phillip Cocu waren met hem. Mijn interpretatie is dat PSV heel erg lang heeft moeten zoeken hoe Adam het beste tot zijn recht kwam."

"Adam vond zichzelf ook een nummer 10, maar ik gebruikte hem soms ook als een 'nummer 6'. Daar hadden wij dan discussies over en dan moet je van goeden huize komen, wil je Adam kunnen overtuigen. Hij neemt niet zomaar van iedereen wat aan."

2013: Gertjan Verbeek met Adam Maher tijdens PSV-AZ Pro Shots

Maher blijkt niet altijd over een ijzeren discipline te beschikken. Cocu spreekt de middenvelder soms aan op diens matige trainingsintensiteit en ook zijn voedingspatroon laat te wensen over. Het zijn de nukken die horen bij de ontwikkeling van een talent. Maar de werklustige Maher geeft gehoor aan Cocu's waarschuwingen en blijft in de smaak vallen.

Het is een herkenbaar beeld voor Verbeek. "In zijn laatste seizoen bij AZ begon hij de kantjes er vanaf te lopen. De hiërarchie in de kleedkamer was ook weg door het wegvallen van Rasmus Elm en Niklas Moisander. Er was niemand meer die hem corrigeerde", legt Verbeek uit.

"Ik kon hem op de training dan wel weer op z'n donder geven, maar het is toch fijner als een medespeler dat in het veld kan doen."

PSV-doelpunten van Adam Maher Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Toch blijft het opvallend. Ondanks de grotendeels mislukte samenwerking is Cocu nog altijd gecharmeerd van Maher. "Ik vind Adam een hele goede speler", zegt de PSV-trainer in aanloop naar de competitiewedstrijd tegen NAC. "Ik zie dat hij zich op heel veel vlakken heeft ontwikkeld."

"Als Adam op dit moment bij PSV terecht was gekomen, zoals hij zich nu heeft ontwikkeld, dan had dat waarschijnlijk een hele andere situatie teweeggebracht", aldus Cocu. "Dat geldt zowel voor hem als voor ons bij PSV. Dus het is zeker niet zo dat hij bij ons heeft stilgestaan."

Seizoenen Adam Maher bij PSV

SeizoenDuelsGoals
2013/2014374
2014/2015468
2015/2016203
2016/2017verhuurd aan Osmanlispor

Mahers instapmoment in juli 2013, als relatief onervaren speler binnen een onervaren elftal, is volgens Cocu cruciaal geweest voor de ontwikkeling van de voetballer. "Ja, soms loopt het niet zoals je verwacht, van beide kanten. Dat is in het geval van Adam gebeurd."

Cocu waardeert hoe Maher zich, ondanks het steeds minder wordende perspectief op speeltijd, de voorbije jaren is blijven opstellen richting PSV. Ook in de huidige transferperiode, waarin hij mag uitkijken naar een nieuwe club.

"Soms speelde Adam veel, dan weer niet en werd hij verhuurd. Dat zorgt voor veel onzekerheid over zijn toekomst. Dan moet ik toch voor hem spreken dat hij daar, ook nu, op een fantastische en professionele wijze mee omgaat."

Maher mag weg, maar Cocu heeft hem nog altijd hoog zitten

Momenteel is er nog weinig duidelijkheid over de toekomst van Maher. "We zijn druk bezig, maar het is niet makkelijk. De uitstraling van de Nederlandse competitie is toch minder dan voorheen", weet Mahers zaakwaarnemer Sigi Lens.

"PSV wil Adam enkel verkopen, niet verhuren. Hij zit tenslotte in zijn laatste contractjaar, maar we krijgen wel alle medewerking van PSV."

"Er waren de afgelopen periode wel wat mogelijkheden voor Adam om naar andere clubs te gaan, zoals in Zwitserland en de Verenigde Staten. Maar die opties zag Adam niet zitten", aldus Lens.

STER reclame