Een reclamebord voor de totale zonsverduistering in Madras, Oregon CBS

Slaperig stadje in Oregon toeristentrekpleister door zonsverduistering

time icon Aangepast

The All American Total Solar Eclipse wordt hij genoemd. Of ook wel: de Superbowl in the Sky. Aanstaande maandag kijkt heel Amerika naar de lucht, om een totale of gedeeltelijke zonsverduistering te zien die over het land trekt.

De totale eclips is veertien staten te zien: Oregon, Idaho, Montana, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Iowa, Illinois, Kentucky, Tennessee, North Carolina, Georgia en South Carolina. In alle andere staten is de zonsverduistering gedeeltelijk te zien, tot 70 procent. Dus alle ruim 300 miljoen Amerikanen kunnen van de zonsverduistering genieten, als ze dat willen.

De zonsverduistering is het eerst te zien in de westelijke staat Oregon. Daarom staan daar al dagen lange files. Langs de snelwegen hangen waarschuwingen: 'zonsverduistering 21 augustus, plan ruim op tijd, houd rekening met vertraging'.

"Dit wordt waarschijnlijk de grootste verkeersdrukte ooit in Oregon", zegt Don Hamilton, van het ministerie van Verkeer van de staat. Oregon telde in 2016 vier miljoen inwoners. Dit weekend gaan daar naar verwachting één miljoen eclips-toeristen bij komen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Madras in de ban van de eclips

Een van de plaatsen in Oregon waar de zonsverduistering volgens astronomen het best te zien is, is het plaatsje Madras. Het is er vrijwel altijd onbewolkt in augustus, dus de perfecte plek voor de perfecte eclips.

En dat zorgt voor veel belangstelling. "Normaal is dit een slaperig stadje", zegt Lysa Vattimo. Zij werd twee jaar geleden speciaal aangesteld door de gemeente om de te verwachten stroom eclips-toeristen in goede banen te leiden. En voor Madras de nodige publiciteit te genereren.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De eclips over Amerika

Vattimo lijkt geslaagd in haar missie. Aanstaande maandag zal het stadje van 6200 inwoners naar verwachting 200.000 toeristen herbergen. Ze stromen deze dagen massaal binnen. Via de weg, maar ook door de lucht. Op het kleine vliegveld van Madras landt sinds een paar dagen elke drie minuten een toestel, terwijl dat er normaal gesproken drie per uur zijn.

Ook de voorraden eclips-brillen in Madras beginnen op te raken. Bij de winkels staan rijen van honderden meters en de verkopers waarschuwen: 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt', en 'één bril per persoon'.

Vattimo is blij en vol verwachting over de eclips en over de bezoekersaantallen: "Er heerst nu een opgewonden sfeer. Het is onmogelijk om de aantallen te gaan tellen, maar het zullen er veel zijn."

STER Reclame