De wielerwatchers verdelen de sterren NOS

De derde grote ronde van het jaar gaat zaterdag van start: de Vuelta a España. En die ronde wordt gewonnen door, wederom, Chris Froome. De commentatoren van de NOS zien los van Fabio Aru geen echt grote concurrenten voor de Brit.

En de Nederlanders? Ze gaan wederom goed presteren.

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

Han KockGio LippensMaarten DucrotJoris van den BergDannyNelissen
*****FroomeFroomeFroomeAruFroome
****NibaliNibaliPoelsChavesContador
***ZakarinKruijswijkNibaliFroomeChaves
**KruijswijkBardetZakarinA. YatesNibali
*KeldermanKeldermanKeldermanContadorKelderman

Tijdens de 3.324 kilometer door Spanje (met uitstapjes in Frankrijk en Andorra) komen de renners liefst vijftig beklimmingen tegen. Vijftig. Een klimmersparcours dus.

Er staan zaterdag in Nîmes dan ook maar weinig rassprinters aan de start van de 72ste editie, die overigens in het teken staat van het afscheid van Alberto Contador.

Gaat El Pistolero, die van de organisatie rugnummer 1 heeft meegekregen als afscheidscadeautje, een rol van betekenis spelen in het klassement? Commentatoren Gio Lippens en Maarten Ducrot verwachten het niet.

Alberto Contador neemt afscheid in de Ronde van Spanje AFP

"Contador gaat wel druistig rijden en trucs uithalen, maar ik zie hem niet meer in staat om op het podium te rijden", zegt Lippens. "Ik ben liefhebber van zijn manier van rijden; altijd aanvallen, altijd onberekenbaar. Maar in de Tour zag je dat hij zelfs in een ontsnapping niet meer de beste kan zijn. Zoals in die rit over de Galibier. Terwijl Bauke Mollema hem nog wel perfect had afgezet."

Ducrot knikt instemmend. "Hij is zijn grinta een beetje kwijt."

Froome voor de dubbel?

Nee, niet Contador wint de derde grote ronde van het jaar, maar Chris Froome. "Ik zie het niemand anders doen", stelt Ducrot. "En Wout Poels wordt tweede. Ze rijden iedereen eraf".

Achter de suprematie van Team Sky verwacht Ducrot dat Vincenzo Nibali de derde renner op het podium wordt.

Froome: we kunnen Wout ook uitspelen

Ook Lippens voorspelt Froome en Nibali, maar hij denkt aan een andere Nederlander op het podium. "Mits hij geen paaltje tegenkomt, denk ik dat Steven Kruijswijk derde wordt."

Lippens doelt op de Vuelta van vorig jaar die voor Kruijswijk al na een week eindigde nadat hij in volle finale op een niet-gemarkeerd paaltje op de weg was gereden. Dit jaar gaat Kruijswijk zijn gram halen, verwacht Lippens. "Als hij net zo goed is als in de Giro van vorig jaar, kan hij dat. Zeker gezien dit parcours."

Of Aru?

Commentator Joris van den Berg is de enige die aan iemand anders dan Froome denkt. En wel aan de Vuelta-winnaar van 2015. "Fabio Aru zal erop gebrand zijn om zijn mislukte slotweek in de Tour uit te wissen. En ik denk dat Froome zich gaat verslikken in de dubbel."

Alles wat je moet weten over de 72ste Vuelta

STER reclame