Klopjacht op dader Barcelona; aanslag zou werk zijn van terreurcel

Aangepast
Het witte busje dat werd gebruikt bij de aanslag, wordt weggesleept AFP

De Spaanse politie probeert met man en macht de man op te sporen die gisteren met een witte bus op de Ramblas in Barcelona op de menigte inreed. De dader stapte na zijn terreuraanslag uit en sloeg te voet op de vlucht. Zijn identiteit is niet door de autoriteiten bekendgemaakt, maar Spaanse media melden dat het de 18-jarige Moussa Oukabir is. De politie sluit niet uit dat er meerdere daders kunnen zijn en de autoriteiten gaan ervan uit dat er nog zeker één terrorist op de vlucht is.

Het rechercheteam zou ervan uitgaan dat een terreurcel van acht tot twaalf mensen betrokken is bij de aanslag. Ze zouden ook een aanslag hebben gepland met gasflessen, meldt een bron bij justitie aan persbureau Reuters.

Bij de aanslag op de Ramblas in Barcelona kwamen dertien mensen om en raakten honderd mensen gewond. Drie Nederlandse gewonden zijn buiten levensgevaar.

Arrestaties

Enkele uren na de terreurdaad meldden de autoriteiten twee arrestaties. Het gaat om een Spanjaard uit de Spaanse enclave Melilla in Noord-Marokko en man uit Marokko. Hun identiteit is niet bekendgemaakt. De politie zegt dat onder hen niet de vermoedelijke dader is.

De arrestaties vonden plaats in de Catalaanse stad Ripoll en in Alcanar, waar een dag eerder een huis de lucht in ging toen terroristen explosieven aan het voorbereiden waren.

De Ramblas in Barcelona is bijna de hele nacht afgesloten gebleven. Pas vanochtend vroeg werd de straat vrijgegeven en konden mensen naar hun huis of hotel in de buurt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ramblas Barcelona schoongemaakt, busje weggetakeld

Nog arrestatie

Vanochtend heeft de politie in Ripoll nog een man aangehouden. De politie vermoedt dat hij een rol heeft gespeeld bij de aanslag, maar welke rol dat zou zijn, is niet duidelijk. Met deze arrestatie komt het totaal arrestaties op drie.

Spaanse media melden dat een van de arrestanten Driss Oukabir is, een Franse Marokkaan. De gehuurde bus zou op zijn naam hebben gestaan. Volgens Spaanse media zegt hij zelf dat zijn paspoort was gestolen, en dat hij er niets mee te maken heeft. De Franse minister Collomb van Binnenlandse Zaken zei vanochtend dat hij niet denkt dat er een Franse link met de aanslagen is.

STER Reclame