Hulpverleners helpen een gewonde na de aanslag in Barcelona
NOS NieuwsAangepast

Dodental aanslagen Spanje naar veertien, drie Nederlandse gewonden

Het dodental van de aanslagen in Spanje is opgelopen naar veertien. Dertien mensen kwamen om op de Ramblas in Barcelona en nu is ook een van de gewonden van de aanslag van vannacht op de boulevard van Cambrils overleden. Het is een vrouw. Het is niet duidelijk waar ze vandaan kwam.

De Catalaanse regering zegt dat de slachtoffers uit 34 landen komen. Er zijn ruim honderd gewonden; vijftien van hen verkeren in levensgevaar. Ze liggen in vijftien ziekenhuizen. De verantwoordelijkheid voor de aanslag in Barcelona is opgeëist door Islamitische Staat. Daarnaast zijn er nog zeven gewonden van de aanslag in Cambrils.

Enkele regeringen hebben bekendgemaakt dat een of meerdere van hun burgers in Barcelona gewond of overleden zijn. Minister Koenders zei gisteravond in het tv-programma Jinek dat onder de gewonden drie Nederlanders zijn; een echtpaar en een 16-jarige vriendin van hun dochter. Ze zijn niet in levensgevaar.

Volgens RTV Oost komen de drie uit Ommen. Het meisje heeft beide benen gebroken. Haar oom zegt tegen de regionale omroep dat het naar omstandigheden goed met haar gaat. Hij gaat naar Barcelona om de drie gewonden uit Ommen te helpen.

Doden

Het lijkt erop dat de meeste slachtoffers in Barcelona buitenlanders zijn. Veel Spanjaarden mijden de overvolle Ramblas. De drukke straat in het centrum van de stad met kraampjes en winkels is vooral populair bij toeristen.

Onder de doden is in elk geval een Belg, een Italiaan en een Spanjaard. Eerder werd gezegd dat ook een Duitser is gedood, maar persbureau AP meldt nu dat de Duitse autoriteiten dat nog niet kunnen bevestigen. Wel zegt de Duitse regering dat dertien Duitsers gewond zijn geraakt, van wie enkelen ernstig, en dat niet wordt uitgesloten dat er ook Duitsers zijn omgekomen.

De Franse regering zegt dat 26 Fransen gewond zijn geraakt, van wie zeker elf ernstig. Australië meldt dat er drie Australische gewonden zijn en ook zijn er twee Taiwanezen en een inwoner van Hongkong onder de gewonden. Volgens het Chinese consulaat in Barcelona zijn er geen berichten over andere Chinese slachtoffers. Ook zijn twee Denen gewond geraakt.

Cambrils

Vannacht is in de Spaanse kuststad Cambrils een tweede aanslag gepleegd. Vijf terroristen reden in op het publiek en verwondden zo zes burgers en twee agenten. Een van de gewonden is dus vanochtend in het ziekenhuis overleden. De politie kon de daders doodschieten voordat ze veel slachtoffers konden maken. Ook Cambrils is een populaire vakantieplek. Over de identiteit van de gewonden daar is nog niets bekendgemaakt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag meldt dat er geen aanwijzingen zijn dat in Cambrils Nederlanders gewond zijn geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl