Mensen op straat na de aanslag Reuters

De aanslag gebeurt rond 17.00 uur. Een busje rijdt in volle vaart de Ramblas op en schept tientallen mensen.

Er ontstaat paniek. Mensen beginnen te rennen, doden en gewonden liggen op straat.

Terreuraanslag in toeristisch hart van Barcelona

Een Nederlandse ooggetuige hoort een harde klap en kan zich nog net op tijd in veiligheid brengen.

Ooggetuige Amber in Barcelona

Er vallen zeker dertien doden en meer dan honderd mensen belanden in het ziekenhuis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat onder hen drie Nederlanders zijn. Ze zijn buiten levensgevaar.

De dader of daders slaan op de vlucht. Er gaan geruchten dat ze zich in een restaurant hebben verschanst, maar die blijken later niet te kloppen.

De politie begint een klopjacht en verspreidt een foto van de 28-jarige Driss Oukabir. Hij zou het busje hebben gehuurd waarmee de aanslag is gepleegd en wordt aangehouden in zijn woonplaats Ripoll. Een tweede verdachte wordt in de plaats Alcanar gearresteerd.

Driss Oukabir Spaanse media

Oukabir beweert dat hij niets met de aanslag te maken heeft. Hij zegt dat zijn paspoort is gestolen en dat hij in Ripoll was tijdens de aanslag.

Een derde verdachte rijdt even buiten Barcelona in op politieagenten die de auto willen controleren. Drie agenten raken gewond. Bij het vuurgevecht dat daarop volgt wordt de verdachte doodgeschoten. De politie heeft geen link met de aanslag kunnen vaststellen.

Ruim vier uur na de aanslag eist terreurorganisatie Islamitische Staat de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Op een persconferentie laat op de avond zegt de politie dat beide opgepakte verdachten niet het busje hebben bestuurd waarmee de aanslag werd gepleegd. Daarmee wordt duidelijk dat de dader van de aanslag nog voortvluchtig is.

Zwaarbewapende politie in de straten na de aanslag Reuters

STER reclame