China maakt 'racistisch' filmpje, Indiase media boos

Een Chinese acteur draagt een Sikh-tulband Youtube

Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft zich met een propagandafilmpje de woede op de hals gehaald van de Indiase media. De video gaat over het conflict bij de grens tussen India en China.

In het Engelstalige filmpje is een Chinese acteur te zien met een sikh-tulband die een Indiaas accent nadoet. India wordt door de presentatrice van Xinhua beschuldigd van het begaan van zonden.

The Hindustan Times spreekt van een "racistische video waarin een loopje wordt genomen met Indiërs" en India Today zegt dat Chinese media weer een stap verder gaan in het belachelijk maken van India.

Buiten de media om lijkt de woede in India wel mee te vallen. Op Twitter lachen veel Indiërs om de video. "Xinhua heeft niet door of ze nou een parodie maken of een propagandafilmpje", schrijft een oud-kolonel.

Doklam-plateau

De spanningen tussen China en India lopen de laatste maanden op door een conflict over het grensgebied in de Himalaya. Het gebied, dat het Doklam-plateau heet, ligt op de strategisch belangrijke grens tussen India, China en Bhutan.

China begon afgelopen juni met de aanleg van een weg op het plateau. Het land beschouwt dat als zijn grondgebied. India zag de aanleg van de weg als een provocatie.