Hulpverleners aan het werk op de Ramblas in Barcelona AP / Hollandse Hoogte

De Nederlandse Amber de Bruin was op de Ramblas toen de aanslag plaatsvond. Ze kon nog net op tijd wegkomen, vertelt ze.

"Ik steek de Ramblas over en op het middenstuk waar de verkopers staan hoor ik achter me ineens een enorme knal. Iedereen begint te gillen en te rennen. Ik draai me om en ik zie iets op me af komen. Toen ik begon te rennen vloog er een lijf langs me heen, het vloog echt door de lucht."

Ooggetuige Amber in Barcelona: lege straten, veel politie

Amber de Bruin werd meegesleurd door haar man en samen renden ze een gebouw binnen. "Toen zagen we politie, ambulances en mannen met geweren."

Schuilen

De Nederlandse journaliste Carlijn Teeven houdt zich schuil in een kledingwinkel in de buurt van de Ramblas in Barcelona, waar vanmiddag een wit busje op mensen is ingereden. "De hele straat is afgezet en de winkels zijn dicht. Een van de medewerkers liet me hier binnen".

Volgens Teeven lijkt het alsof de hele stad even stilstaat. "Normaal gesproken is het hier in deze tijd van het jaar heel druk met toeristen en nu is er niemand op straat, alleen hulpdiensten. Ambulances, helikopters in de lucht, veel agenten met een kogelvrijvest".

De Nederlandse zit met andere mensen in de winkel te schuilen: "Ik voel wel angst en dat geldt ook voor anderen: huilende mensen die op hun telefoon kijken wat er aan de hand is."

Nieuwsgierig

Annebeth Vis woont dicht bij de Ramblas, in een straatje parallel aan de beroemde boulevard. "Ik ben even gaan kijken maar werd teruggestuurd."

Vis ziet vanuit haar appartement dat nieuwsgierige toeristen wel proberen bij de Ramblas te komen om een glimp op te vangen van wat er is gebeurd, maar niemand mag het gebied in. "Ik ben thuis en hoor de politiehelikopters boven het appartement vliegen."

STER reclame