NOS NieuwsAangepast

'Vergunningenstelsel nodig voor crowdfunding'

  • Flip de Jong

    redacteur Economie

  • Flip de Jong

    redacteur Economie

De Autoriteit Financiële Markten vindt dat het volgende kabinet direct aan de slag moet met nieuwe wetgeving voor crowdfunding. De risico's die de particuliere investeerders daarbij lopen zijn niet altijd even duidelijk en ook kunnen rendementen veel lager uitvallen dan beloofd.

AFM-bestuurder Gerben Everts vindt het dan ook belangrijk "dat er een eerlijker verhaal komt over het daadwerkelijke rendement en ook dat de risico s gedurende de rit al zichtbaar worden en niet pas aan het einde van de rit." Daarom pleit de toezichthouder voor een nieuw vergunningenstelsel speciaal voor de crowdfunding-platforms.

Nu is er nog geen wetgeving op maat voor de crowdfunding-platforms. De vorm van toezicht verschilt per platform. Particulieren beleggen via crowdfunding-platforms op internet zo'n 400 miljoen euro in bedrijven en projecten die meestal geen of te weinig geld krijgen van de bank.

Eerder al aanscherping regels

De AFM maakte eerder deze maand al een aanscherping van de regels rondom crowdfunding bekend, maar die gingen volgens betrokkenen lang niet ver genoeg. De AFM lijkt de kritiek serieus te nemen en komt vandaag dus met een oproep tot nieuwe wetgeving die veel verder gaat. In buurlanden is het toezicht al veel beter geregeld.

Brancheorganisatie Crowdfunding Nederland staat achter de oproep van de AFM aan het toekomstige kabinet. "Je hebt een wet nodig om te zorgen dat iedereen, op dezelfde manier, het goed gaat regelen", zegt Simon Douw, directeur van de branchevereniging Nederland Crowdfunding. "Het is heel fijn dat er in het begin van crowdfunding nog niet heel strenge wetten waren maar nu de markt volwassen is wordt het belangrijk dat we het goed gaan regelen."

Geld kwijt als platform failliet gaat

Niet alleen bedrijven waarin wordt geïnvesteerd kunnen failliet gaan, maar ook de crowdfunding platforms zelf kunnen failliet gaan. Lex van Teeffelen, lector financieel economische advisering aan de Hogeschool Utrecht, waarschuwt voor de mogelijke gevolgen: "Als een platform onderuitgaat, kan dat betekenen dat investeerders hun administratie en geld kwijt zijn".

Hierop is volgens Van Teeffelen nu veel te weinig toezicht. "De meeste crowdfunding-platforms in Nederland onttrekken zich aan het doorlopende financiële toezicht van de AFM dankzij hun ontheffingen. Daarnaast ontbreekt bij 70 procent van de platforms belangrijke informatie over de handelwijze als het platform failliet gaat."

Volgens de branche-organisatie is het belangrijk dat bij een faillissement van een platform de administratie niet verloren gaat en de aflossingen gewoon door kunnen gaan. Simon Douw: "Als het lukt dat in de wet te regelen is dat heel goed. Veel platforms hebben het netjes geregeld maar niet iedereen want daar is nu dus geen wet voor."

Lagere rendementen

Van Teeffelen heeft onderzoek gedaan naar de daadwerkelijke opbrengst van investeringen via crowdfunding-platforms. Die zouden, met 3 tot 4 procent, lager liggen dan veel platforms aangeven. Hij pleit voor meer transparantie op het gebied van de nettorentes en de kosten. Ook zouden de platforms inzicht moeten geven in hun eigen kaspositie.

Naast strengere regels wil de branche organisatie ook dat bepaalde vormen van crowdfunding fiscaal aftrekbaar worden. Daarin worden ze gesteund door Van Teeffelen. Hij vindt dat financiering van vermogen zoals aandelen aftrekbaar moet worden gemaakt van de belasting. Juist ook via crowdfunding-platforms.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl