NOS NieuwsAangepast

'Duitse elite-soldaten brengen Hitlergroet op feestje'

Leden van de Duitse militaire elite-eenheid KSK hebben op een afscheidsfeestje van een commandant de Hitlergroet gebracht. Ook hebben ze naar rechts-extremistische muziek geluisterd.

Dat meldt het onderzoeksprogramma Panorama van de Duitse publieke omroep ARD. De omroep baseert zich op één bron, maar die is volgens hen betrouwbaar.

Op het feestje zou ook met varkenskoppen zijn gegooid, op een hindernisbaan met een Romeins-Middeleeuws thema. De anonieme bron, door de ARD Anna genoemd, zou zijn uitgenodigd door een bevriende KSK-soldaat om voor de commandant als hoofdprijs te dienen. Dat betekende dat zij seks met hem zou hebben.

Anna was hiermee akkoord gegaan en kreeg er geen geld voor. Het kwam niet tot seks omdat de commandant te dronken zou zijn geweest.

Rechts-extremistische rockgroep

Later op de avond klonk bij het kampvuur muziek van de band Sturmwehr, een rechts-extremistische rockgroep. Vlak voor het refrein, zei een oudere militair dat het tijd werd om de rechterhand te heffen en de Hitlergroet te brengen.

Vier militairen gaven volgens 'Anna' gehoor aan deze oproep, onder wie de commandant. Er zou sprake zijn geweest van een euforische stemming, waarbij uit volle borst met de muziek werd meegezongen.

Onderzoek

Het Duitse leger doet onderzoek naar de gebeurtenissen op het feest. Een woordvoerder heeft aan de ARD bevestigd dat er inderdaad met varkenskoppen is gegooid, maar wil zolang het onderzoek loopt geen uitspraken doen over de muziek en het brengen van de Hitlergroet.

Duidelijk is wel dat de KSK en het Duitse leger een groot probleem hebben als de beschuldigingen blijken te kloppen. Het Duitse leger kwam eerder dit jaar al negatief in het nieuws toen bleek dat een militair vermomd als vluchtelingen een aanslag wilde plegen om op die manier vreemdelingenhaat aan te wakkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl