In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Uitnodiging voor 'begrafenis' van Hitler gevonden in Voorhout

In een woning in Voorhout is een anti-nazi pamflet gevonden waarin wordt opgeroepen om de 'begrafenis' van Hitler bij te wonen.

"In memoriam Adolf Hitler. Hij kwam niet in Engeland, hij zag Moskou liggen, hij verloor dezen oorlog", staat er. Het pamflet werd gevonden door Rolf Duindam uit Voorhout tijdens het opruimen van het huis van zijn overleden oma.

Toch geen propaganda

"Eerst dacht ik: Adolf Hitler, hakenkruis, propaganda. Wat is dit nou weer? Maar toen ik het ging lezen kwam ik erachter dat het eigenlijk anti-nazi propaganda is", zegt Duindam tegen Omroep West.

De tekst is hoogstwaarschijnlijk geschreven door het verzet. Op het kleine stukje papier staat een satirische uitnodiging voor de begrafenis van Hitler. Hoewel de oma van Duindam en de rest van haar familie niet bij het verzet hebben gezeten, heeft ze het pamflet al die tijd bewaard.

De Führer wordt belachelijk gemaakt in het pamflet. Zo staat er "Ridder in de Orde van het eiken kruis van ijzeren haken en ogen met aardappelen en worstelloof." Het pamflet eindigt met de zin "De Duitser is en blijft dasselbe schwein!"

Bevrijding

Bij het overlijden van Adolf Hitler op 30 april 1945 waren grote delen van Nederland al bevrijd. Ook Limburg, waar de oma van Duindam toen woonde. In die tijd werd er geen propaganda meer verspreid. Daarom komt het document waarschijnlijk uit 1944, misschien uit de dagen na Dolle Dinsdag, denkt docent geschiedenis Maas van Egdom. "De meest duidelijke aanwijzing is de verwijzing naar generaal Eisenhower, want hij was voor die tijd niet in beeld."

Op Dolle Dinsdag, 5 september, leek de bevrijding van heel Nederland een kwestie van dagen, nadat premier Gerbrandy op de radio had gezegd dat de geallieerden de grens al waren gepasseerd.

Advertentie via Ster.nl