In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Lelystad spreekt jongeren aan in straattaal: 'Yo tjappie'

Een folder van de gemeente Lelystad die is gestuurd naar bijna 400 jongeren, leidt tot boze reacties. In de brochure worden laagopgeleide jongeren zonder werk aangesproken in straattaal. "Denigrerend", vindt een aantal mensen.

Omroep Flevoland meldt dat de brochure met de titel Netnix is verspreid onder werkloze en laagopgeleide jongeren in Lelystad. Het logo lijkt erg op dat van Netflix.

Volgens de gemeente is het voor de jongeren die de folder hebben gekregen moeilijk om aan werk te komen. Jongeren die hulp willen bij het plannen van hun toekomst kunnen contact opnemen met de gemeente.

Tjappie

In een poging om de doelgroep te bereiken, is de brochure geschreven in straattaal. Zo staat er: "Yo tjappie, alles chill?" Tjappie kan kerel of dude betekenen, maar wordt ook gebruikt voor iemand die dom of lomp is. Onder meer op Twitter wordt boos gereageerd.

"De meesten van jouw leeftijdsgenoten met een diploma in the pocket volgen een opleiding of hebben een baan. En daarmee hebben ze money at the bank voor een telly, een scooter of een wagen. Kijk dat is pas chill", aldus de brochure.

Boos

Niet alleen jongeren en hun ouders ergeren zich. Jack Schoone van Leefbaar Lelystad vindt de tekst ongepast en wil de kwestie in de raad aan de orde stellen. "Ik denk dat we de doelgroep een stempel geven, terwijl 80 procent daar geen behoefte aan heeft." Volgens Schoone heeft de gemeente de plank misgeslagen. "Een hele boom zelfs. Ik vind dat het niet kan."

De gemeente laat weten dat bewust voor de tekst is gekozen om de doelgroep te bereiken.

Advertentie via Ster.nl