De boom in Parijs is op sterven na dood
NOS NieuwsAangepast

Parijse anti-terrorismeboom is bijna dood

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

De president was erbij. De premier keek toe. De burgemeester hielp mee. Januari vorig jaar werd een eikenboom geplant in Parijs voor alle slachtoffers van de terreuraanslagen in die stad. Hij werd de herinneringsboom gedoopt.

Maar nu, anderhalve jaar later, is er weinig van over. Het is een armoedig scharminkel geworden met links en rechts alleen nog wat magere takjes. De bomen eromheen op Place de la République zijn groot en groen.

De herinneringsboom is mager met alleen nog wat bruine blaadjes. Wat een trots symbool van kracht en standvastigheid moest worden, vecht tegen het naderende einde.

Anti-terreurboom in Parijs heeft het moeilijk

"Waarom zorgen ze er niet beter voor?", vraagt een jongen die voorbijloopt. "Die boom staat op sterven", zegt een Spaanse toeriste. "Ze moeten er wat aan doen, al was het maar om de herinnering aan de terreurslachtoffers levend te houden", zegt een man.

Dat de eik bezig was met een pijnlijke lijdensweg, is de gemeente niet ontgaan. Er is recent een hek rond de boom gezet en er werd een waarschuwingsbord geplaatst.

Te weinig water

Doordat er veel mensen liepen, werd de aarde te veel aangestampt en kon (regen-)water de wortels niet bereiken. Op het bordje worden de Parijzenaars nu opgeroepen afstand te houden.

Maar het verval zet door. Rond de afzetting ligt vuilnis. De enige toeschouwer is een zwerver, die op een bankje naast de eik met een lege fles naast zich zijn roes uitslaapt.

De gemeente Parijs heeft vooralsnog geen plannen om een laatste reddingsactie voor de eikenboom op touw te zetten. Twee jonge Parisiennes kijken verbaasd naar de bruine blaadjes aan de eik. "Treurig. Heel treurig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl