Kruisbeelden worden vaak gestolen of vernield
NOS Nieuws

Bisdom adviseert plastic Jezusbeeld om diefstal te voorkomen

"Vervang kostbare metalen beelden van Jezus aan het kruis door kunststofexemplaren". Dat adviseert het bisdom Roermond aan parochies, gemeenten en particulieren na een reeks van diefstallen van religieuze beelden.

In Limburg worden steeds vaker kruisen, kapellen en Jezus- en Mariabeelden vernield of gestolen. Volgens woordvoerder Matheu Bemelmans komen daar bijna wekelijks meldingen over binnen.

Bemelmans, die ook voorzitter is van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg, zegt dat het bisdom daarom aanbeveelt om van kostbare beelden een kunststof afgietsel te laten maken.

"Je kunt dat tegenwoordig zodanig beschilderen dat het nauwelijks van echt te onderscheiden is en dan kun je het kostbare beeld ergens veilig in een kluis zetten", zegt Bemelmans.

Vernieling

Volgens Bemelmans is er geen patroon te ontdekken in de diefstallen. Soms worden de beelden gestolen, maar ook vernieling komt regelmatig voor.

"Het kan met het materiaal te maken hebben, soms zijn het bronzen beelden en mensen denken dat ze daar veel geld voor kunnen krijgen", zegt Bemelmans. "Maar onlangs zijn er ook smeedijzeren kruisen vernield en dat ijzer is op zich niet zoveel waard. Dus de vraag is: waarom zou je dat überhaupt slopen of vernielen?", vraagt Bemelmans zich af.

Hij heeft dan ook geen idee wat de motieven voor de diefstallen en vernielingen zijn. "Mensen die iets tegen kerk of geloof hebben of pure vernielzucht, dat durf ik niet te zeggen, want daar heb ik eerlijk gezegd geen enkele aanwijzing voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl