AFP
NOS NieuwsAangepast

Al 60 doden bij keiharde aanpak drugsdealers Indonesië

De Indonesische politie heeft dit jaar al zeker zestig verdachten van drugshandel doodgeschoten, drie keer zoveel als in heel 2016, meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Amnesty wijst erop dat de Indonesische autoriteiten het keiharde antidrugsbeleid van de Filipijnen overnemen. In Indonesië is de harde aanpak vooral gericht op buitenlandse verdachten van handel in soft- en harddrugs.

Net als zijn Filipijnse ambtgenoot Duterte riep president Joko Widodo de politie drie weken geleden op om drugshandelaren "genadeloos" aan te pakken. Agenten mogen ook op de verdachten schieten als die zich verzetten tegen aanhouding, benadrukte 'Jokowi' zoals de president in Indonesië wordt genoemd.

Sinds die oproep van Jokowi zijn alweer acht verdachte dealers gedood door politiekogels, zegt correspondent Michel Maas.

Buitenlanders

Onder de slachtoffers, maar ook onder de veroordeelde drugshandelaren in de dodencellen, zijn onevenredig veel buitenlanders. "Ze willen het hier graag doen voorkomen alsof drugscriminaliteit vooral een buitenlands probleem is", zegt Maas. "Steeds als er een buitenlander wordt opgepakt, is dat groot nieuws."

Op drugshandel - waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen marihuana of harddrugs - staat in Indonesië de doodstraf. Bij drugsvangsten gaat het al vaak om duizenden kilo's, zegt Maas, "dus er is inderdaad een drugsprobleem".

De regering spreekt over een 'oorlog tegen drugs' en heeft een grote propagandacampagne opgetuigd. Daarbij worden cijfers over de omvang van het probleem gepresenteerd die critici "sterk overdreven" noemen, aldus Maas.

"Dat heeft de bevolking angstig gemaakt, en iedereen is bang dat Filipijnse drugshandelaren, vanwege de succesvolle oorlog tegen drugs in hun eigen land, naar Indonesië zullen uitwijken en hier het probleem komen vergroten. Er wordt angst gezaaid om het harde politieoptreden te rechtvaardigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl