NOS NieuwsAangepast

VVN wil af van 'gevaarlijke' herenfiets

De herenfiets heeft zijn langste tijd gehad, als het ligt aan Veilig Verkeer Nederland en jongerenorganisatie TeamAlert. De organisaties pleiten ervoor om de fiets met hoge stang af te schaffen, om het aantal gewonden bij fietsongelukken terug te dringen. Vooral ouderen en vaders met jonge kinderen zouden op een 'damesmodel' moeten gaan fietsen, vinden ze.

VVN zegt op basis van Zweeds onderzoek dat herenfietsen gevaarlijker zijn dan fietsen met een lage instap, omdat je anders op zo'n model zit. Bij een valpartij raakt het hoofd eerder de grond dan bijvoorbeeld de schouder. Daar komt bij dat veel ouderen moeite krijgen met het op- en afstappen, zegt een woordvoerder. Als zij vallen, heeft dat vaak een ernstigere afloop.

Onjuiste conclusie onderzoek

Dit is echter een onjuiste conclusie. Het Zweedse onderzoek heeft het over mountainbikes en racefietsen, en niet over standaard herenfietsen. Volgens het Zweedse onderzoek zou zelfs de kans om voorover over het stuur te vallen kleiner zijn door het extra gewicht van de standaard herenfiets. "We zijn inderdaad te stellig in onze conclusie, maar blijven bij ons advies", zegt woordvoerder José de Jong van VVN tegen NU.nl.

De verkeersorganisatie zegt toch dat een fiets met een lage instap voor iedereen veiliger is. TeamAlert vindt bovendien het idee van de herenfiets achterhaald. "Dat idee stamt uit de negentiende eeuw, toen deze constructies nog nodig waren om ervoor te zorgen dat de fiets stevig genoeg was. Inmiddels zijn damesfietsen haast net zo stabiel als herenfietsen", aldus de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl