Minister Hennis en haar Amerikaanse collega Mattis luisteren naar het volkslied bij het Pentagon

Hennis: Amerikanen willen diplomatieke oplossing Noord-Korea

Minister Hennis van Defensie heeft in Washington gesproken met haar Amerikaanse collega Mattis over het conflict met Noord-Korea.

"It's game on, als Noord-Korea raketten afvuurt richting het Amerikaanse eiland Guam", sprak Mattis gisteren nog dreigend. Hennis heeft na haar gesprek de indruk dat de soep niet zo heet zal worden gegeten. "Het is volstrekt heldere taal, die moet ook gesproken worden. Maar voor Mattis is het ook absoluut duidelijk dat het diplomatieke spoor bewandeld moet worden. Daar liet hij geen misverstand over bestaan."

Volgens Hennis is de situatie rond Noord-Korea zorgelijk en bedreigt die de wereldveiligheid. "We hebben gezegd dat Noord-Korea terug moet naar de onderhandelingstafel."

Smaak

Ze wil niet zeggen wat ze vindt van de woorden die de Amerikanen gebruiken. "Over woorden en smaak valt altijd te twisten."

Verder hebben de twee ministers een groot aantal andere kwesties besproken. Zo ging het over de Amerikaanse dreiging van een mogelijke militaire interventie in Venezuela, de verdeling van lasten en verantwoordelijkheden van de NAVO-landen, de lopende missies als Afghanistan, de strijd tegen IS in Irak en Syrië en de Nederlandse militaire posten in Litouwen en Mali.

Het was de eerste keer dat een Nederlands bewindspersoon een Amerikaanse minister bezocht sinds de installatie van president Trump.

'Heldere taal, maar over woorden en smaak valt te twisten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl