NOS NieuwsAangepast

China economisch sterker dan Japan

China heeft Japan ingehaald op de ranglijst van grootste economieën. Na de Verenigde Staten is China nu de tweede economische macht ter wereld, een positie die Japan sinds 1968 bezette.

De economie van China maakt een enorme groei door. Zowel de export als de afzet in het binnenland nemen toe. China heeft relatief weinig last gehad van de economische crisis.

Daarentegen staat de economie van Japan al geruime tijd onder druk. Het land heeft te maken met een forse daling van de export, vooral door de sterke yen. Daardoor zijn Japanse goederen in het buitenland duur. Ook de binnenlandse vraag is gering.

Klassering

Juist vandaag werd bekend dat de Japanse economie in de laatste drie maanden van vorig jaar met 1,1 procent is gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2009. Het cijfer viel mee, de verwachtingen waren niet hooggespannen omdat enkele stimuleringsmaatregelen van de overheid afliepen.

Japan zegt dat de plaats op de ranglijst niet zo belangrijk is en benadrukt dat Japanners gemiddeld veel rijker zijn dan Chinezen. "We strijden niet voor een hoge klassering op deze lijst, maar we willen de levensomstandigheden van onze burgers verbeteren", zei minister Kaoru Yosano van Economische Zaken tegen de BBC.

De verwachting is dat China over ongeveer tien jaar de VS van de eerste plaats verdringt en de grootste economie ter wereld wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl