ANP XTRA
NOS NieuwsAangepast

Gemeenten verkopen aandelen, weg vrij voor nieuwe eigenaar Eneco

Energiebedrijf Eneco krijgt mogelijk een nieuwe eigenaar. Het gemeentebestuur van Dordrecht wil zijn aandelen verkopen en daarmee zou een meerderheid van de aandelen op de markt komen.

Eerder lieten al de colleges van Rotterdam en Den Haag weten hun aandelen te willen verkopen. Rotterdam is grootaandeelhouder met 31 procent van de aandelen in handen. Daarna komen Den Haag (16,55 procent) en Dordrecht (9 procent).

Als de gemeenteraden in de drie steden instemmen met de verkoop, komt er straks dus een pakket aandelen op de markt van bijna 57 procent. In theorie kan Eneco daarmee een nieuwe eigenaar krijgen. Eerder ging bijvoorbeeld ook al het Nederlandse Nuon over in handen van het Zweedse Vattenfall. En recenter nam het Duitse RWE Essent over.

Banen

Vakbond CNV is bang dat de verkoop van Eneco aan bijvoorbeeld een buitenlandse partij banen gaat kosten. "We hebben dat eerder gezien bij andere energiebedrijven die zijn verkocht", zegt voorzitter Jan de Vries van CNV Connectief. "Bij Eneco werken 3500 mensen, dat moet zo blijven."

Het stadsbestuur van Dordrecht ziet onvoldoende publieke belangen om de aandelen te behouden, luidt een belangrijk argument om de aandelen te verkopen. CNV begrijpt daar niets van. "Eneco investeert jaarlijks 300 miljoen in duurzame projecten", zegt De Vries. "Handhaaft een nieuwe eigenaar dat? Of gaan dergelijke investeringen elders heen?"

Volgens De Vries is het daarom juist wel een publiek belang om de aandelen in handen van de overheid te houden. "Daarmee zijn banen en duurzame ontwikkelingen het best gewaarborgd. We hopen de gemeenteraden te overtuigen niet in te stemmen met de verkoop. En als dan toch verkocht gaat worden, hopen we dat dat onder voorwaarden gebeurt en niet zomaar aan de hoogste bieder."

Speculeren

Eneco wil nog niet speculeren wie er allemaal in de markt zouden kunnen zijn voor het concern. "Geen idee, wat voor ons van belang is, is dat ook met nieuwe aandeelhouders onze duurzame strategie wordt gewaarborgd", aldus een woordvoerder.

Eneco verzette zich eerder tegen het verhandelen van zijn aandelen. Dat kon ook niet zolang het bedrijf niet was opgesplitst in een netwerkbeheerder en energieleverancier. De staat dwong die afsplitsing eerder dit jaar af via de rechter en nu kan Eneco worden verkocht.

De aandelen van Eneco zijn sinds begin dit vrij verhandelbaar. De aandelen zijn in bezit van 53 gemeenten en die moeten voor 31 oktober aan de aandeelhouderscommissie laten weten wat ze willen doen met hun aandelen. Naast Rotterdam, Den Haag en Dordrecht zijn dat 50 gemeenten die elke een belang hebben van 1 of 2 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl