Een willekeurig restaurant in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Primeur: lijst van vieze/schone restaurants in Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Wie op vakantie gaat, koopt weleens een reisgids. Wie een hotel of restaurant boekt, bekijkt weleens online recensies. Maar wie in Frankrijk op vakantie gaat én daar uit eten wil, kan tegenwoordig beter de Franse overheid raadplegen.

Voor het eerst zijn deze zomer alle 'restaurantrecensies' van de Franse voedsel- en warenautoriteit online gezet.

Jaarlijks bezoekt die keuringsdienst zo'n 55.000 restaurants, bakkers, slagers en supermarkten. Ook in de Franse gebieden buiten Europa, zoals Frans-Guyana naast Suriname.

Controleurs kijken of een keuken schoon is en hoe vers het eten is. De uitslagen van de inspecties zijn nu voor iedereen openbaar. Elk horeca-etablissement krijgt een keurmerk, variërend van heel goed tot noodsituatie.

Voor de restauranthouders moet het een aanmoediging zijn, voor de klanten kan het een waarschuwing zijn. Want de recensies liegen er niet om.

Gevaar

Zo'n 550 restaurants kregen het afgelopen jaar een dusdanig slechte beoordeling, dat ze dicht moeten. "Hier loopt de gezondheid van de consument gevaar." Nog eens 5.000 horecazaken zijn gewaarschuwd: als ze de hygiëne niet verbeteren, dreigt een boete of uiteindelijk sluiting.

"De Fransen willen weer vertrouwen krijgen in wat ze eten. Daarom komen we nu met deze publicatie", laat de Franse overheid weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl