In verzet tegen digitale muziek: een revival voor het cassettebandje
Cassettebandjes - worden die überhaupt nog gemaakt dan? Jazeker. In het Twentse Wierden staat de enige Nederlandse fabriek waar die ouderwetse geluidsdrager nog wordt geproduceerd. Sterker nog: de fabriek komt na 30 jaar in handen van een nieuwe eigenaar: Thomas Baur. De oud-Philips-techneut én liefhebber van oude audio-apparatuur, gelooft nog heilig in de cassette.
Want na de revival van het vinyl (in 2016 steeg de Nederlandse verkoop met 49 procent) ziet de fabriek in Wierden - Duplicase - ook een toename van de vraag naar 'dat ding' met twee wieltjes en één bandje. Geen immense aantallen, maar toch: in 2015 10.000 stuks, in 2016 15.000 stuks en voor 2017 wordt een aantal verwacht van tegen de 20.000.
Baur: "Het is een kleine groep van vooral muziekfreaks die zich afzet tegen de mp3-tjes en de rest van de digitale industrie. Zij omarmden eerst de vinyl-lp's, en nu ook de cassettes. Men wil terug naar toen. Steeds vaker hoor ik: ik wil ook meedoen."
Veel, wat oudere, muziekliefhebbers zullen met weemoed terugdenken aan de TDK-C90-bandjes, of die van Sony en BASF. De irritatie wanneer ze vastliepen (meestal de BASF) en je soms met behulp van een pen of potlood de tape weer in de cassette terug moest zien te krijgen, zonder kreukels. Pure nostalgie. In de jaren 80 lagen de hoogtijdagen, toen Sony met de walkman kwam en ook in de auto cassettebandjes konden worden afgespeeld.
Een paar jaar geleden bereikte de verkoop van cassettes in ons land met 2000 stuks een dieptepunt. Net op het moment dat de eigenaar van de fabriek, Kees van Dorth, eraan dacht zijn tent te sluiten, stroomden er weer orders binnen voor aanzienlijke aantallen. De revival was een feit.
Justin Bieber
Het product cassette heeft nu een soort cultstatus. Maar let wel: een aantal artiesten van nu brengt nieuwe liedjes ook in Nederland uit op cassette. Wat te denken van Justin Bieber (Purpose), hiphopper Kanye West (Yeezus) en Jett Rebel (Truck).
Baur hoopt dat het binnenkort mogelijk wordt om gloednieuwe en kwalitatief betere geluidsband in die cassettes te kunnen stoppen: "Die met zorg ontwikkeld is en de hoogste kwaliteit biedt. Op dat punt zijn er wel ontwikkelingen gaande. Cassettebandje 2.0 zit er misschien wel aan te komen."
Tapedecks
En een nieuw tapedeck? "De fabrikanten moeten dit natuurlijk weer even serieus gaan nemen. Op dit moment is een cassettedeck voor fabrikanten helaas nog een bijproduct - een gadget - en voldoet nog lang niet aan dezelfde technische standaard waaraan destijds een topspeler voldeed. Hopelijk zal de groeiende populariteit van het bandje ook bijdragen aan interesse van fabrikanten om weer hele mooie cassettedecks op de markt te brengen."