Het Iraakse leger oefent in de buurt van Tal Afar
NOS NieuwsAangepast

Na Mosul heeft het Iraakse leger nu Tal Afar in het vizier

Het Iraakse leger is begonnen met luchtbombardementen op de stad Tal Afar, die in handen is van Islamitische Staat. De bombardementen zijn het voorwerk voor een grondaanval om de stad uiteindelijk te veroveren.

Gevechtsvliegtuigen nemen het IS-hoofdkwartier, tunnels en wapenopslagplaatsen op de korrel. De luchtaanvallen gaan naar verwachting enkele dagen duren.

Volgens Midden-Oosten-correspondent Marcel van der Steen zat de aanval er al aan te komen. "We hebben de afgelopen weken voorbereidingen gezien: de stad werd afgesloten van de buitenwereld, er was een grote troepenopbouw van het Iraakse leger en Amerikaanse drones werden ingezet om de situatie in kaart te brengen."

Tal Afar is voor IS logistiek een belangrijke stad die de groepering niet zomaar wil opgeven, vertelt Van der Steen. "Maar sowieso zien we dat IS-strijders zich niet makkelijk, of helemaal niet, overgeven. Ze vechten zich over het algemeen liever dood."

Een Iraakse militair inspecteert een tunnel van IS in de buurt van Tal Afar

De strijd om het nabijgelegen Mosul duurde zo'n negen maanden en de verwachting is dat de gevechten in Tal Afar ook niet snel voorbij zijn. "IS graaft tunnels en gebruikt burgers als menselijk schild. Dat maakt de strijd erg moeilijk."

Als het Iraakse leger zegeviert, moet het nog twee andere gebieden heroveren. "Een regio ten westen van Kirkuk en eigenlijk bijna het hele grensgebied met Syrië", vertelt Van der Steen. Vooral dat laatste gebied is belangrijk voor IS, omdat het aansluit bij de stukken van Syrië die de groepering in handen heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl