NOS NieuwsAangepast

Onderzoek: we kunnen honderd keer zo veel vis kweken als we op kunnen

Kweekvis kan de mensheid in de toekomst voorzien van een groot deel van de nodige dierlijke eiwitten. Dat concludeert een groep van acht onderzoekers in het tijdschrift Nature Ecology & Evolution.

De wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de teelt van vis en schelpdieren. Ze brachten de potentie van de wereldzeeën in kaart en zien grote mogelijkheden voor voedselproductie.

Een hoeveelheid gelijk aan de mondiale visvangst kan volgens de onderzoekers worden gekweekt op minder dan 0,015 procent van het oceaanoppervlakte. Dat staat ongeveer gelijk aan de oppervlakte van anderhalf keer Nederland.

Honderd keer

De onderzoekers vonden in totaal ruim 11 miljoen vierkante kilometer kustgebied dat geschikt is om vis te kweken in kooien en 1,5 miljoen vierkante kilometer geschikt voor schelpdieren. Daarmee kan ruim honderd keer zo veel worden gekweekt als we nu consumeren.

Dat lijkt misschien overdreven, maar volgens de onderzoekers zal de vraag sterk toenemen vanwege de bevolkingsgroei (in 2050 zijn we met 10 miljard mensen). Verder is de kweek van vis en schelpdieren minder belastend voor het milieu dan veeteelt en visserij.

Viskweek op zee

Voor de geschiktheid van een stuk oceaan bekeken de onderzoekers de temperatuurverdeling, de aanwezigheid van voedsel en de groeimogelijkheden van verschillende soorten. Enkele van de gebieden met de grootste potentie liggen voor de kust van India, Australië, Argentinië, Brazilië en zuidelijk Afrika.

Er zijn wel kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek, zegt Marc Verdegem, universitair hoofddocent aquacultuur in Wageningen. "Het artikel gaat niet in op alle hulpbronnen die nodig zijn en niet op het afvoeren van afvalstoffen. Dat moet je wel op een duurzame manier doen."

Overheden

"We hebben technologie, maar je hebt ook voedsel nodig, kooien, infrastructuur, schepen, verwerkingskanalen en verkoopkanalen", voegt hij daaraan toe in het NOS Radio 1 Journaal. "Voorlopig zijn we er dus nog niet."

Volgens de onderzoekers ligt de bal dan ook bij overheden die regelgeving kunnen versoepelen en bij investeerders die geld in de viskweek moeten steken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl