President Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse ceo's weg bij Trump om trage veroordeling racistisch geweld

Opnieuw zijn enkele topmannen opgestapt uit de industrieraad van president Trump. Na onder anderen Elon Musk van Tesla zijn nu de hoogste bazen van sportkledingfabrikant Under Armour, farmacieconcern Merck en chipfabrikant Intel uit de raad gestapt.

De drie kunnen zich niet vinden in de manier waarop Trump het geweld van extreem-rechts in Charlottesville heeft veroordeeld. Trump zei pas gisteren dat het geweld van witte racisten kwam. Intel-baas Krzanich zegt dat hij "de leiders heeft aangespoord om extreem-rechts geweld te veroordelen, maar dat die vooral bezig zijn met het aanvallen van iedereen die het niet met hen eens is".

Veroordelen

De topman van Under Armour, Kevin Plank, noemt de kwestie-Charlottesville niet, maar zegt wel dat zijn bedrijf zich alleen nog maar wil focussen op het promoten van eenheid en diversiteit.

Merck-baas Kenneth Frazier levert wel expliciet kritiek op de manier waarop president Trump op het geweld in Charlottesville reageerde. Trump zei dat het geweld van verscheidene kanten kwam. De president had meteen moeten zeggen wie verantwoordelijk waren, vindt Frazier.

'Ik veroordeel dit schandelijke vertoon van haat'

President Trump reageerde op Twitter woedend op het opstappen van de Merck-topman uit zijn adviesraad. Volgens Trump heeft Frazier nu eindelijk alle tijd om wat te doen aan het verlagen van de medicijnprijzen, want Merck verhoogt die volgens hem voortdurend en ook zou het bedrijf veel banen uit de VS weghalen.

In de adviesraad van Trump zaten oorspronkelijk 28 topmensen uit het bedrijfsleven. Een aantal van hen was al gefrustreerd vertrokken. Tesla-baas Elon Musk liep weg toen de VS uit het klimaatakkoord van Parijs stapte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl