Amateur-archeologen in Dalfsen
NOS Nieuws

Amateurs graven in het verleden van Dalfsen

Honderden amateurarcheologen zijn vanaf vandaag in Dalfsen aan het graven naar schatten en sporen van vroeger. Onder leiding van beroepsgravers nemen ze de komende maand een gebied van zo'n 3000 vierkante meter onder handen. Op de plaats van de opgravingen komt een woonwijk.

De amateurgravers komen uit het hele land en uit alle lagen van de bevolking. Een ding hebben ze gemeen: hun liefde voor archeologie.

Wereldnieuws

De kans dat ze iets vinden is best groot, want twee jaar geleden was Dalfsen wereldnieuws toen er 120 unieke grafvelden en resten van een middeleeuws koningspaar werden gevonden. De ene trechterbeker na de andere werd toen blootgelegd in een aangrenzend deel van het dorp dat toen bouwrijp werd gemaakt.

Het was vandaag al meteen raak. De archeologen ontdekten onder meer een deel van een middeleeuwse weg en een crematiegraf van 3000 jaar oud.

Schat schaven

Overigens is het meer schat schaven dan schatgraven. Voorzichtig met een schop over de grond schuren en letten op verkleuringen die mogelijk duiden op iets bijzonders.

"We hopen dat we sporen van bewoning vinden van 5000 jaar oud", zegt archeoloog Niels Bouma. "Resten van boerderijen en bijgebouwtjes die iets meer zeggen over de mensen die hier toen geleefd hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl