NOS SportAangepast

Ghazal is even WK-held in plaats van een Syrische immigrant

Een stunt was het niet, maar wel een verrassing dat de Syrische hoogspringer Majd Eddin Ghazal een bronzen medaille veroverde bij de WK atletiek in Londen. "Dit is belangrijk voor mijn land. Syrië is blij voor mij en ik ben blij voor Syrië."

'Heel Syrië is blij' met bronzen WK-hoogspringer

Sinds maart 2011 is het oorlog in Syrië. Er zijn al meer dan 330.000 doden gevallen. Ghazal behoort bij het hoogspringen tot de wereldtop, maar blijft tot ongeloof van zijn mede-atleten gewoon trainen in Damascus. De problemen beginnen echter pas als hij Syrië verlaat voor wedstrijden.

Er gaan geen internationale vluchten vanuit Syrië en dus reist Ghazal vanaf het Libanese Beiroet. Een visum aanvragen gaat ook moeilijk, omdat er vaak gedacht wordt dat hij een immigrant is. En eenmaal bij de toernooien heeft Ghazal geen teamarts, fysio of masseur ter beschikking; hij is immers in zijn eentje.

In Londen kwam Ghazal gisteren tot een sprong van 2,29 meter. "Ik kan nog hoger springen. Vandaag had ik te weinig snelheid. Ik wil alle Britten en iedereen in het stadion bedanken voor hun steun. Zij gaven me energie."

In de voetsporen van Shouaa

Syrië won twee keer eerder een medaille op een WK: in 1995 en 1999. Ghada Shouaa was toen op de zevenkamp goed voor goud en brons. In 1996 werd ze zelfs olympisch kampioen.

Ghada Shouaa

Ghazal is dus de eerste Syrische man die een WK-medaille wint. Hoe voelt dat, winnen op zo'n groot podium? "Het is voor iedereen een grote verrassing, maar voor mij niet. Ik had een kans op een medaille en dat is gelukt. Ik dank God, m'n familie en de bond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl