Tom Dumoulin wint de BinckBank Tour 2017
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin houdt stand op de Muur en wint BinckBank Tour

Tom Dumoulin heeft de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. De renner van Sunweb verdedigde in de zevende en laatste rit met verve zijn een dag eerder veroverde leiderstrui.

De zege in de slotrit ging naar de Jasper Stuyven van Trek-Segafredo. Achter de ontsnapte Belg sprintte Dumoulin naar de derde plaats en dat was ruim voldoende voor de eindzege.

Dumoulin wint de BinckBank Tour

In de 191 kilometer lange slotrit, waarin negen zware heuvels bedwongen moesten worden waaronder twee passages van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, moest Dumoulin vooral Tim Wellens in de gaten houden. De Belg had slechts vier seconden achterstand.

Dumoulin hield Wellens nauwlettend in de gaten en had ook in de smiezen of er vluchters voorop reden die een gevaar zouden kunnen zijn voor het klassement, zoals bijvoorbeeld Peter Sagan.

Sagan zet aan

Sagan had zaterdag weliswaar bijna twee minuten verloren na lekke banden, maar met een dergelijk zwaar parcours is veel mogelijk.

Sagan sprong ook weg, op de Muur met nog 25 kilometer te gaan, en hij kreeg Wellens en Stuyven in zijn wiel. Het peloton brak direct, maar Dumoulin raakte niet in paniek en kon even later weer aansluiten.

Stuyven wint in Geraardsbergen, eindzege Dumoulin

Ook daarna regende het aanvallen van onder anderen Danny van Poppel, Lars Boom, Pieter Weening en Jos van Emden, maar zij kregen geen ruimte. Diep in de finale reed Sagan ook even op kop met Greg Van Avermaet, maar ook die poging strandde.

Aanval Stuyven

Stuyven sloeg wel een gaatje met een demarrage op drie kilometer van de streep en hield stand bij de finish halverwege de Muur van Geraardsbergen.

Bij die sprint heuvelop maakte Dumoulin indruk door Sagan uit het wiel te sprinten. Hij werd daarmee derde, achter Philippe Gilbert.

Wellens vormde toen al geen bedreiging meer. Wellens kwam twaalf tellen na Dumoulin over de streep en kwam uiteindelijk zeventien seconden tekort.

"Dit was het doel", aldus een tevreden Dumoulin. "Je hebt een beetje geluk nodig en goede benen. Dat had ik."

Klassementsleider Tom Dumoulin bij de tweede passage van de Kapelmuur in Geraardsbergen

Vijfde Nederlander

Dumoulin is de vijfde Nederlander die de meerdaagse wedstrijd door Nederland (later België en Nederland) op zijn naam schrijft. Erik Dekker (2000 en 2004), Leon van Bon (2001), Lars Boom (2012) en Niki Terpstra (2016) gingen hem voor.

Bovendien stijgt Dumoulin naar de tweede plaats op de WorldTour-ranglijst. Greg Van Avermaet voert die internationale ranglijst aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl