NOS Nieuws

Weer onrust in Rif, protest wordt feller

In het noorden van Marokko zijn opnieuw demonstranten slaags geraakt met de politie. Gisteren sloeg de vlam in de pan in de plaats Arouit, niet ver van Nador. Daar zouden enkele tientallen Hirak-betogers zijn opgepakt.

Hirak is de naam van de volksbeweging die opkomt voor een betere behandeling van Marokkanen in het Rifgebied. Sinds oktober vorig jaar zijn er geregeld grote Hirak-demonstraties. De autoriteiten treden meestal hard op. Vorige week overleed een jonge betoger die bij een demonstratie gewond was geraakt en sinds 20 juli in coma lag. Na zijn dood lijkt het protest feller te zijn geworden.

Zo gooiden demonstranten gisteren in Arouit stenen naar agenten en ging een auto in vlammen op. Op sociale media zijn beelden te zien van agenten die met wapenstokken door straten trekken en van bebloede demonstranten.

Vrijdag waren er ook weer ongeregeldheden in en rond Al-Hoceima, de havenstad waar het protest in oktober begon na de dood van een visverkoper. Ook daar zouden tientallen mensen zijn opgepakt.

Amnesty: arrestanten gemarteld

Amnesty International meldt dat de laatste maanden zeker 66 arrestanten in de gevangenis zijn mishandeld. De mensenrechtenorganisatie krijgt berichten van marteling en vernedering door cipiers. Sommige gevangenen zou zijn gedreigd met verkrachting. Ook moesten arrestanten onder dwang en ongezien verklaringen tekenen.

Volgens Amnesty zijn sinds mei 270 Hirak-betogers opgepakt. In een groot aantal gevallen zou het gaan om willekeurige arrestaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl