Derby van het Noorden: hoe hangt de vlag erbij?

Aangepast
Jurgen Streppel en Ernest Faber in gesprek voorafgaand aan Heerenveen-Groningen vorig seizoen ANP Pro Shots

Ernest Faber en Jurgen Streppel staan aan de vooravond van hun tweede seizoen bij respectievelijk FC Groningen en sc Heerenveen. Het eerste jaar leverde beide trainers 43 punten op. Groningen werd achtste, Heerenveen negende. Vandaag starten ze het nieuwe seizoen tégen elkaar. Vijf vragen voorafgaand aan de 'Derby van het Noorden'.

Hoe is de voorbereiding verlopen?

Groningen:

Niet geheel vlekkeloos. De club had een mooi oefenprogramma in gedachten, maar zag het duel met Everton geannuleerd worden door een bezorgde burgemeester en door de wedstrijd tegen Bochum kon een streep vanwege het noodweer. In Real Sociedad vonden de Groningers uiteindelijk toch nog een fraaie, maar veel te sterke tegenstander (2-0).

"Een duel met Everton was natuurlijk mooi geweest", zegt Faber. "Maar soms is het ook goed om teleurstellingen te moeten verwerken. Het is prettig om te merken dat de spelers die hobbels onderweg moeiteloos hebben genomen. Bovendien verliep de voorbereiding vorig jaar ideaal en was de seizoensstart vervolgens verre van perfect, dus laat het nu maar andersom zijn."

Heerenveen:

Rommelig. Dat is het woord dat past bij de voorbereiding van Heerenveen. Zo werd een oefenduel ingeruild voor een trainingskamp (Oostenrijk), werd voor de open dag last-minute pas een tegenstander geregeld en afgelopen weekend lasten de Friezen nog een extra trainingskamp in naar Italië.

"En dan misten we de eerste twee weken ook nog veel internationals", vertelt Streppel. "Reza, Larsson, Ødegaard, Zeneli, Thorsby, noem maar op. De voorbereiding is om aan een elftal te werken. Maar de finetuning zal pas de komende weken beginnen. Conditioneel staan we er in elk geval erg goed op."

Warner Hahn, de nieuwe keeper van Heerenveen Pro Shots

Hoe staat het elftal er voor?

Groningen:

Op het oog goed. De aan zijn lies geblesseerde Oussame Idrissi is de enige Groninger die niet fit aan het seizoen begint. Bovendien heeft de club interessante zaken gedaan op de transfermarkt. Achterin zijn Todd Kane, Mike te Wierik en Django Warmerdam de nieuwe namen, Ritsu Doan komt het middenveld versterken en Lars Veldwijk is de nieuwe spits.

Faber: "Met Veldwijk hebben we er nog een speler bij die makkelijk doelpunten kan maken. Dat is fijn, want tegenstanders zullen zich nu op meerdere doelpuntenmakers moeten instellen. En achterin hebben we er wel wat mogelijkheden bij gekregen met twee nieuwe backs en Mike te Wierik, die op verschillende posities kan spelen."

Heerenveen:

Er vertrokken zeven spelers uit Friesland en vooral defensief is er het nodige veranderd. Met de komst van doelman Warner Hahn, centrale verdediger Daniel Høegh en backs Denzel Dumfries en Lucas Woudenberg, staat er een zo goed als compleet vernieuwde verdediging.

Streppel: "Ik verwacht nog wel een paar mutaties, maar het is lastig om daar rekening mee te houden. Iedereen weet wat er bijvoorbeeld speelt rond Sam Larsson (mogelijke transfer naar Celta de Vigo, red.). Ons elftal is op een aantal posities gewijzigd, dat heeft tijd nodig. Maar als iedereen fit is en blijft, hebben we het aardig voor elkaar."

Lars Veldwijk tekent een contract als spits van FC GroningenFC Groningen / Twitter

Wat zijn de lessen van vorig seizoen?

Groningen:

FC Groningen liet met name in eigen stadion de nodige punten liggen. Dat is vooral te wijten aan de acht gelijke spelen in het Noordlease Stadion. Die tegen Ajax en PSV zullen misschien geen pijn hebben gedaan, maar die tegen Go Ahead Eagles, Sparta en Excelsior wel.

Faber: "Dat zijn nou echt slordige punten. We zullen zeker in thuiswedstrijden met wat meer lef moeten spelen. Dan zal ook het publiek vanzelf wel weer meer naar het stadion komen. En we zullen beter aan het seizoen moeten beginnen, want vorig jaar hebben we nog een behoorlijke tijd last gehad van de start die slechts twee punten uit vijf wedstrijden opleverde."

Heerenveen:

De Friezen speelden vorig jaar een uitstekende eerste seizoenshelft en stonden zelfs vierde in de winterstop. De terugval was echter groot. Van de twintig officiële wedstrijden in 2017 werden er liefst veertien verloren. Heerenveen eindigde als negende en werd in de play-offs kansloos uitgeschakeld door FC Utrecht.

Streppel: "Het heeft geen zin om excuses te zoeken. Natuurlijk wilden we een heel seizoen constant presteren, dat willen we nu ook. Maar we hebben met een selectie te maken met hele jonge jongens. Dat is gewoon wisselvallig. En als er dan een aantal sleutelspelers wegvalt, is het kwetsbaar."

Ernest Faber, trainer van FC Groningen Pro Shots

Op welke speler moeten dit seizoen letten?

Groningen:

Ritsu Doan. De 19-jarige Japanner geldt in eigen land als groot talent. Niet voor niets nam The Guardian hem al eens op in een lijst met 's werelds grootste talenten en probeerde PSV hem al eerder naar Nederland te halen. Zijn presentatie in Groningen werd gestreamd in Japan, maar Doan begon in het Nederlands: "Ik ben een Groninger."

Faber: "Ritsu is een sociale jongen en ontzettend leergierig. Hij is technisch heel sterk en kan meerdere stappen vooruitdenken. Maar het zal voor hem ook wennen zijn om in Europa te voetballen, dus Doan zal misschien ook mindere wedstrijden spelen. Of hij een eredivisie-sensatie kan worden? Ik hoop het."

Heerenveen:

Martin Ødegaard. Het Noorse wonderkind kwam in de winterstop van vorig seizoen van Real Madrid naar Heerenveen. Mede door het sportieve verval van de Friezen sneeuwde hij een beetje onder. Maar dit kan weleens het seizoen van Ødegaard worden. In de voorbereiding maakte hij indruk als rechtsbuiten.

Streppel: "Een speler voor een half jaar huren is moeilijk. Daarom wilden we hem voor anderhalf jaar. Hij is nu gewend aan alles en iedereen en aan onze speelwijze. Maar ik heb geen zin om hem druk op te leggen. Dat doet iedereen al. Hij is voor ons een geweldige speler, maar vergeet niet dat hij nog steeds pas achttien jaar is."

Gaat de ster van Real Madrid-huurling Martin Ødegaard dit seizoen stralen? ANP Pro Shots

Wat is de doelstelling voor dit seizoen?

Groningen:

Faber: "We willen het beter doen dan vorig seizoen, dus we gaan zeker voor de play-offs. En ook in de beker willen we verder komen. Dat merk ik ook bij de spelers, die erg gretig zijn om het seizoen in te gaan. Ik voel de juiste spanning bij hen."

Heerenveen:

Streppel: "We willen het beter doen dan vorig seizoen. En dat met aanvallend voetbal op de helft van de tegenstander. Voetbal is om het publiek te vermaken. En natuurlijk is winnen belangrijk, maar de manier waarop telt bij ons ook. Het is fijn om te beginnen tegen Groningen, we kunnen meteen aan de bak."

Een samenvatting van het duel FC Groningen-sc Heerenveen is om 19.00 uur te zien op NPO 1 in NOS Studio Sport. De wedstrijd is rechtstreeks te volgen via een liveblog op NOS.nl, op NPO Radio 1, NOS.nl en Teletekstpagina 828.

STER Reclame