Een 50-jarige chimpansee ANP

Chimpansees zijn in staat het kinderspel steen-papier-schaar te leren. Ze bereiken daarin hetzelfde niveau als kleuters, al hebben ze wel aanzienlijk meer tijd nodig om het te leren, blijkt uit onderzoek van het Primaten Onderzoekscentrum van de universiteit van Kyoto.

Zeven chimpansees van verschillende geslacht en leeftijd kregen het spel aangeleerd. Vijf dieren slaagden er uiteindelijk in het te spelen op het niveau van een kind van vier. Daarvoor waren gemiddeld 307 sessies nodig. 38 kinderen van 3 tot 6 werd het spel ook geleerd. Zij hadden gemiddeld vijf oefensessies nodig om het te doorgronden.

Appel of zoemer

De chimpansees moesten voor een beeldscherm de winnende combinatie aanwijzen. Als ze de goede keus maakten kregen ze een stuk appel; bij de foute keus klonk er een zoemer.

Eerst leerden de dieren dat papier wint van steen, dan dat steen schaar verslaat en tenslotte dat schaar wint van papier. Vervolgens werden de paren in willekeurige volgorde op het scherm getoond.

Chimpansees zijn de meest aan de mens verwante mensapen. Bekend was al dat ze met visuele symbolen en klanken kunnen communiceren. Dat ze het spel steen, papier, schaar kunnen leren, wijst erop dat ze ook complexe verbanden kunnen doorgronden.

STER reclame