Derde zwarte zaterdag, maar geen recordfiles

Aangepast
AFP

Op de Europese wegen is de derde en laatste zwarte zaterdag van deze zomer zoals verwacht druk verlopen. De VID telde op de Europese snelwegen in totaal 1694 kilometer file. Dat is flink minder dan het record van 2 augustus 2014, toen de teller alleen al in Frankrijk boven de 1000 kilometer kwam.

Vooral in Frankrijk en Italië was het vandaag vaak filerijden. In Frankrijk stond op het hoogtepunt aan het begin van de middag 720 kilometer file. Minder dan vorige week zaterdag, toen er 857 kilometer file stond.

Miljoenen Fransen zijn vandaag vertrokken naar hun vakantiebestemming. Tegelijkertijd waren er ook veel mensen die hun Franse vakantie erop hadden zitten en op weg naar huis gingen. In Bretagne leidde de combinatie van vakantieverkeer en regen tot veel vertraging, maar de langste files stonden traditiegetrouw op de Autoroute du Soleil (A7) tussen Lyon en Orange.

Bekende flessenhalsen

Er stond ook veel vakantieverkeer vast in onder meer Duitsland en Italië. In Italië stond van en naar de Brennerpas meer dan 50 kilometer file. In Noord-Duitsland veroorzaakte slecht weer files tussen Hamburg en Denemarken. Ook op de snelwegen in Beieren stond veel vakantieverkeer.

De ANWB zag de Karawankentunnel als het belangrijkste knelpunt in Oostenrijk. Op deze flessenhals naar Slovenië liep de wachttijd in beide richtingen op tot anderhalf uur.

In Zwitserland stonden automobilisten tot twee uur stil voor de Gotthardtunnel. Wie uit Italië kwam had er ook al een uur wachttijd bij de grens bij Chiasso op zitten, schrijft de ANWB.