'Teamspirit en vertrouwen bepalend voor succesvolle estafette'

Aangepast
Naomi Sedney, Tessa van Schagen, Jamile Samuel, Dafne Schippers (vlnr) ANP

10 juli 2016: met overmacht snellen de Nederlandse estafettevrouwen naar goud op de 4x100 meter bij de EK atletiek. Met een wereldtijd van 42,04 is de Europese titel voor Nederland een feit. Nu, ruim een jaar later, is de vraag wat de Nederlandse sprintsters kunnen op de WK?

In Londen staan deze ochtend de series van de 4x100 meter op het WK-programma. En Nederland is daarin niet kansloos, denkt atletiekcommentator Léon Haan. "Al zeg ik er direct bij dat de estafetteploeg dit seizoen niet zo overtuigend is geweest als in 2016."

Dafne Schippers en Tessa van Schagen tijdens de Olympische Spelen ANP

"Het Nederlandse team kan hier, als er snel en goed wordt gewisseld, best eens derde worden", aldus Haan. "Normaal gesproken vechten de Amerikaanse en Jamaicaanse vrouwen om het goud, maar in de estafette kan er ook bij het sterkste team wel iets fout gaan."

Volgens Haan zijn ook de Duitse en de Engelse sprintsters in vorm. "Duitsland werd eind april wereldkampioen bij de WK estafette op de Bahama's. Nederland verspeelde daar een medaille door zeer matig te wisselen. De vrouwen werden toen uiteindelijk vierde."

Dafne Schippers, Jamile Samuel en Naomi Sedney bij de WK atletiek in 2015 ANP

Wat bepaalt dan een mogelijk Nederlands succes? "Dat heeft dus vooral te maken met de individuele snelheid van alle sprintsters. Het is dit jaar iets langzamer dan in 2016, toen bijvoorbeeld bochtloopster Tessa van Schagen erg goed was."

Wie er nu voor Nederland gaan lopen, is nog niet helemaal duidelijk. "Waarschijnlijk Jamile Samuel, Naomi Sedney en natuurlijk Dafne Schippers", verwacht Haan. "Maar die vierde positie... Van Schagen? Madiea Ghafoor? Ook Eefje Boons kan zeer nuttig zijn voor de ploeg."

Bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ging het al mis in de series door een hele trage wissel. "Het draait vooral om vertrouwen in elkaar en ook de bijbehorende teamspirit is van belang. Dat alles is bepalend voor succes op de estafette."

Hoe train je op estafette?

De WK atletiek zijn dagelijks vanaf 20.00 uur rechtstreeks te zien op NOS.nl, NPO Sport en NPO 3. Verder is het evenement te volgen via Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 en Teletekst.

De ochtendsessie, met het vervolg van de tienkamp en de series van de 4x100 meter, begint om 11.00 uur en is rechtstreeks te zien via NOS.nl en NPO Sport.

STER Reclame