NOS NieuwsAangepast

In Sassenheim ligt voor 33 miljoen euro aan whisky, en je kunt erin beleggen

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Economie

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Economie

Van de spaarrente van de drie grootste Nederlandse banken wordt dezer dagen niemand vrolijk. Bij ING, ABN Amro en Rabobank bedraagt de rente op een doorsnee spaarrekening 0,1 procent. Nederlanders kijken daarom vaker naar alternatieve beleggingsmogelijkheden dan voorheen, blijkt uit een rondgang van de NOS onder vermogensbeheerders.

Zo werden er afgelopen jaar 20 procent meer vakantiehuisjes verkocht dan in 2015. Consumenten investeren in een recreatiewoning in de hoop dat zo'n huisje meer rendement oplevert dan geld op de bank, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Maar er zijn meer opties die tot de verbeelding spreken.

Neem beleggen in whisky. In Sassenheim staat een loods waar voor zo'n 33 miljoen euro aan flessen Schotse single malt whisky ligt opgeslagen. De flessen zijn eigendom van klanten van Scotch Whisky International (SWI), het bedrijf dat de kostbare flessen bewaart en beheert.

"Whisky wordt overal ter wereld gezien als een premium product. Schotse single malts, die bestaan uit honderd procent gemoute gerst, zijn schaars. Dat maakt ze geschikt om in te beleggen", zegt verkoopdirecteur Paul van der Hulst. "Met name aan oudere single malts is een groot tekort en dat kunnen destilleerderijen niet aanvullen. Dat hadden ze namelijk twintig jaar geleden al moeten doen."

Welgestelde Russen

Met een opkomende klasse van rijken in Azië is de vraag naar whisky de laatste jaren toegenomen. "Je ziet dat er bijvoorbeeld in China veel interesse is voor exclusieve producten uit Europa, maar ook welgestelde Russen hebben whisky ontdekt", aldus Van der Hulst.

Beleggen kan in vaten (waar de whisky nog in moet rijpen) of in flessen. Wie een vat wil aankopen moet diep in de buidel tasten: ze zijn beschikbaar vanaf 25.000 euro. Flessen zijn vanaf 100 euro te koop op de online beurs die het bedrijf uit Sassenheim oprichtte: de World Whisky Index.

Wie snel rendement wil maken met een paar goede flessen, komt van een koude kermis thuis. Beleggen in whisky wordt pas interessant op de langere termijn. "Minimaal vijf jaar, maar de beste rendementen maak je pas na tien, vijftien of twintig jaar", zegt Van der Hulst. "Whisky is niet zo snel verhandelbaar als aandelen op de beurs. Je moet het meer zien als onroerend goed. Het is dus niet handig als je het geld dat je geïnvesteerd hebt na twee jaar opeens weer nodig hebt, dan levert de investering je weinig op."

Beleggen in whisky?

SWI zegt dat een rendement op whisky van 8 a 9 procent "reëel is". Dat klinkt aanlokkelijk, maar volgens vermogensbeheerders moeten consumenten zich niet laten verblinden door mogelijke gouden bergen.

"Alternatieve beleggingsmogelijkheden, zoals het beleggen in whisky, zijn minder transparant dan beleggen op de beurs. Je moet er affiniteit mee hebben of je er op z'n minst in verdiepen", zegt Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

"Mensen weten misschien wel wat een goede whisky is en wat niet, maar weten ze ook welke whisky schaars is? Met andere woorden: aan welke whisky ze iets kunnen verdienen?", vraagt Corné van Zeijl van Actiam zich af. "Je moet er verstand van hebben, anders kan dit soort beleggingen teleurstellend zijn."

Of beleggen in oldtimers?

Kennis is macht dus, of beter gezegd, winst. Dat geldt ook voor het beleggen in klassieke auto's. De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) stelt vast dat er de afgelopen maanden meer oldtimers verkocht zijn, na een kleine dip in 2016.

"Je kunt het vergelijken met beleggen in kunst. Je moet wel weten waar je over spreekt", zegt KNAC-directeur Peter Staal. "Het merk en het model zijn heel belangrijk. Je kunt nog zo'n mooie oude Eend hebben, die wordt natuurlijk nooit iets waard."

Vooral Porsche (met name de 911), Maserati, Ferrari, Alfa Romeo en MG vertonen volgens Staal een stabiele waardevermeerdering. Wie een nieuw exemplaar koopt, moet er rekening mee houden dat de auto de eerste tien tot vijftien jaar minder waard wordt. Pas na ongeveer 25 jaar gaat de waarde dusdanig toenemen dat de auto met een mooie winst verkocht kan worden.

Beleggingen waar je van kunt genieten - dat is een trend.

Martijn Meijer, vermogensbeheerder

"De prijzen van oldtimers zijn belachelijk gestegen", onderschrijft Martijn Meijer, directeur vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. "Maar snel geld is er niet mee te verdienen. Het gaat meer om de emotie. Beleggingen waar je van kunt genieten - dat is een trend."

Ook Staal beaamt dat je vooral een oldtimer bezit om er leuke ritjes mee te maken. "Zorg er alleen voor dat je geen schade rijdt, want dan is het direct afgelopen met je belegging."

De autofanaat heeft nog wel een tip: de Saab 900 Turbo Cabrio. "Pin me er niet op vast, maar ik denk dat die auto veel potentie heeft. Je kunt er nu nog eentje kopen voor een bedrag tussen 10.000 en 15.000 euro."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl