Informateur Zalm op weg naar zijn eerste persconferentie over zijn aanpak van de formatie
NOS NieuwsAangepast

Informateur Zalm hoopt zijn klus voor oktober af te ronden

Informateur Zalm hoopt zijn klus voor begin oktober af te ronden. In het formatievlog van de NOS zegt hij op de vraag of er begin oktober een regeerakkoord kan liggen: "Als het even kan, nog wat eerder".

ChristenUnie-onderhandelaar Segers denkt dat dit kan lukken. "Voor oktober? Dat hoop ik wel, ja", zei hij aan het einde van de eerste week na de vakantie. Hij zei dat de onderhandelingen zo goed gaan, dat "we op sommige onderwerpen nu richting afronding gaan".

NOS-verslaggever Ron Fresen zegt overigens dat het de tweede helft van september wordt, als de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er volgende maand uitkomen. "Ze zullen niet proberen om er voor Prinsjesdag, op de derde dinsdag van september, uit te zijn."

Ook de andere onderhandelaars laten voor het eerst sinds ze met elkaar om de tafel zitten, positieve geluiden horen. VVD-onderhandelaar Zijlstra zei dat er al wat kwesties zijn afgetikt. Volgens D66-leider Pechtold gaat het dan ook om stevige onderwerpen.

Buma vindt dat de onderhandelingen na de zomerstop goed uit de startblokken zijn gekomen, "Je merkt dat er tempo in zit. Ik ben hoopvol, maar we hebben nog veel te doen."

VVD-leider Rutte is er vandaag niet bij. Hij bezoekt Nederlandse NAVO-troepen in Litouwen.

FormatieVlog #19 kun je hieronder bekijken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl