Aardgasveld Witterbroek van de NAM
NOS NieuwsAangepast

NAM mag aardgas niet meer 'schoon' noemen

De NAM heeft consumenten misleid met de claim dat aardgas "de schoonste fossiele brandstof" is. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie in een zaak die was aangespannen door actiegroep Milieudefensie. Ten onrechte heeft de NAM gesuggereerd dat fossiele brandstoffen schoon kunnen zijn en geen schade veroorzaken aan het milieu.

De klacht van Milieudefensie ging over teksten op de website van de NAM. Daar schreef het bedrijf tot voor kort dat "in eigen land geproduceerd" aardgas de "schoonste fossiele brandstof" is. Zonder de uitspraak van de Reclame Code Commissie af te wachten heeft de NAM die tekst vervangen door "de minst vervuilende fossiele brandstof".

'Gas is niet schoon'

Ook in vergelijking met andere fossiele brandstoffen mag aardgas niet "schoon" worden genoemd, zegt de Reclame Code Commissie in de uitspraak. "Vast staat - en door de NAM is erkend - dat die suggestie niet juist is."

Milieudefensie is blij met de uitspraak. "Gas is een klimaatbelastende brandstof waar we zo snel mogelijk vanaf moeten", zegt Jorien de Lege, campagneleider Energie. "Fossiele energiebedrijven moeten de consument geen rad voor ogen draaien met mooie praatjes over gas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl