NOS NieuwsAangepast

Tekort aan bouwvakkers: zzp'er pakt zijn kans met hoger uurloon

De uurtarieven van de zzp'ers in de bouw schieten omhoog. Er is weer zo veel werk, dat de bouwsector handen tekortkomt. Dat biedt kansen voor de zelfstandige.

Het uurtarief is gemiddeld van 25 euro naar 45 euro gestegen sinds de financiële crisis. "Tijdens de crisis waren er zelfs tarieven van 15 euro per uur. Daar kan niemand van bestaan. Een uurtarief van 45 euro is echt op zijn plaats", zegt oud-SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Zij is tegenwoordig voorzitter van AFNL-NOA, de aannemersfederatie Bouw & Infra en ondernemingsvereniging voor afbouwbedrijven in Nederland.

Aannemers komen volgens de AFNL-NOA door de stijgende uurtarieven niet in de problemen.

In het westen en zuiden van Nederland waren de tarieven van zzp'ers altijd al hoger dan in het noorden en oosten. De aannemersfederatie verklaart dit verschil door de grote bedrijvigheid in het westen. Er is daar meer werk dan in het noorden en de tarieven kunnen omhoog door een grotere prestatiedruk.

Schilder Frank Huiskamp werkt met verschillende zzp'ers

Volop mogelijkheden

Schilder Frank Huiskamp oefent al 35 jaar lang zijn vak met plezier uit. Wel hakte de crisis er bij hem in. "We hebben een flinke dreun gehad. De prijzen stonden erg onder druk en we moesten zelfs onder de kostprijs werken."

Gelukkig trekt zijn uurtarief nu weer bij en kan hij investeringen doen. "Ik heb nu een reserve en het is weer mogelijk om te investeren in nieuwe materialen. Dat hebben we jaren niet kunnen doen. Ik kan nu bijvoorbeeld weer een nieuwe auto aanschaffen in plaats van een tweedehands. Alles is weer mogelijk."

De bouwmarkten zien hun omzet dan ook toenemen. Dure aankopen van materiaal en professionele gebruiksartikelen worden in economisch mindere tijden uitgesteld. Nu investeren vakmannen weer in deze gereedschappen.

Huiskamp verwacht dat de stijging in het uurtarief aanhoudt. "Op basis van wat ik in het verleden heb meegemaakt, denk ik dat deze stijging nog wel zo'n 5 of 6 jaar door zal gaan."

Zzp'er Emel Bonilla

Emel Bonilla pakt als zzp'er alle klusjes aan. Van schilderen tot tegelinstallatie: hij doet het allemaal. "Het gaat heel goed met mijn bedrijfje, dit is het goede moment en Nederland is perfect. Vroeger verdiende ik 15 euro per uur, maar nu kan ik wel 40 euro per uur vragen."

Zelfstandige schilders Nicole van den Boogaard en Brechje Verel

Ook de vrouwen worden vertegenwoordigd in de bouw. Nicole van den Boogaard en Brechje Verel zijn sinds anderhalf jaar actief als schilders. Hoewel ze nog maar kort actief zijn, kunnen ook zij een hoger uurtarief vragen.

"We begonnen iets te voorzichtig met ons uurtarief van 30 euro. Dat was niet nodig. Nu liggen we prima in de markt en kunnen we 37,50 per uur vragen."

Nicole en Brechje onderscheiden zich extra als vrouwelijke schilders. "We krijgen gewoon de sleutels van het huis waar wij moeten schilderen. Na ons werk ruimen we alles netjes op en lappen we de ramen. Klanten zien niet aan de rommel dat wij langs zijn geweest. We horen dat dit bij mannen wel eens anders kan zijn."

Focuspunten

Het personeelstekort in de bouwsector speelt al langer. Volgens de AFNL-NOA is het nu zaak om een buffer op te bouwen om te investeren. "De mensen in de bouw moeten goed verdienen. Alleen op die manier kun je mensen behouden en jongeren aantrekken. Er zijn echt handjes nodig in de bouw", zegt voorzitter Gesthuizen.

Het imago van de bouw kan nog veel beter. "Veel jongeren maken zich zorgen om het salaris en de politiek beslist dat er steeds langer moet worden doorgewerkt." Gesthuizen wil betere lonen en een eerlijke pensioenleeftijd. "Laten we ervoor zorgen dat de tarieven stabiel blijven en dat mensen zich ook echt verzekeren als zelfstandige", zegt Gesthuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl