De glazen bol: PSV wordt kampioen

Aangepast
Het PSV van trainer Phillip Cocu is volgens een deel van de NOS-commentatoren favoriet voor de eredivisietitel NOS / ANP

"Dit is de mooiste week van het hele eredivisieseizoen: de week waarin alles nog mogelijk is. In Venlo denken de supporters nog dat ze erin zullen blijven, in Amsterdam denken ze dat ze kampioen worden. En als de bal eenmaal rolt, is alles anders."

Voetbalcommentator Frank Snoeks heeft zin in het nieuwe seizoen, dat vanavond met ADO Den Haag-FC Utrecht begint. "Maar vraag me niet wie er kampioen wordt of wie er degradeert. Ik denk niet dat ik de wijsheid in pacht heb. Ja, één van de drie topclubs zal wel kampioen worden. Maar welke weet ik niet."

"Degradatiekandidaten? Er zijn er wel zes of zeven. VVV zal daar wel bij horen. Daar zullen ze in Venlo niet van schrikken dat ik dat zeg. Hoewel het eerste jaar in de eredivisie meestal het makkelijkste jaar is."

Arman Avsaroglu verwacht dat VVV-Venlo na een seizoen alweer afdaalt naar de eerste divisie NOS

Commentator Arman Avsaroglu sluit zich aan bij Snoeks. "Er is te weinig geld in Venlo. Ik heb er slecht zicht op, hoor, maar ze hebben niet echt goede spelers, denk ik."

Kampioen: PSV

"PSV wordt kampioen. Dat voorspelde ik een maand geleden al en ik blijf er ook maar bij. Ik dacht PSV vanwege de gretigheid die ze moeten hebben na vorig jaar. En nu speelt dat misschien nog wel meer vanwege de vroege uitschakeling in Europa."

Topscorer: Nicolai Jørgensen (Feyenoord)

"Met Jean-Paul Boëtius en Steven Berghuis heeft Feyenoord komend seizoen twee buitenspelers die goede voorzetten gaan geven op hem. Cyriel Dessers is een andere kandidaat. Hij is van NAC naar FC Utrecht gegaan, maar ik weet niet of hij het meteen goed doet in zijn eerste seizoen in de eredivisie."

Transfer: Hakim Ziyech (Ajax)

"Ik ben bang voor Ziyech. Al hoeft Ajax niet een-twee-drie mee te werken aan een vertrek. Ze hebben genoeg geld in kas. Maar als Liverpool aanklopt, wordt het lastig. Ik vind overigens niet dat hij er al klaar voor is. Dat was Davy Klaassen wel."

Jeroen Grueter NOS

Jeroen Grueter gaf drie weken geleden al een voorspelling aan het voetbaltijdschrift Voetbal International. "Toen zei ik nog PSV. Nu ik de teams allemaal heb zien voetballen... Ik moet zeggen dat Ajax indruk maakt onder Keizer. Toch zeg ik nog steeds PSV."

Degradant: PEC Zwolle

"Ik riep eerder NAC en dat ga ik nu terugtrekken. Ik zei dat zonder voorkennis en zonder dat ik ze had gezien. Nu heb ik er wel een beeld bij en wat blijkt? Het is Manchester City 2 dat in de eredivisie gaat voetballen. Dus daar zal voldoende kwaliteit zitten. Ze zullen er wel in blijven."

"Nu zeg ik PEC Zwolle. Ze zijn daar bezig aan een vrije val zonder parachute. Ze hadden afgelopen seizoen onwaarschijnlijk veel problemen. Het elftal was niet op elkaar ingespeeld, mede door huurlingen die er werden gestald. Ron Jans hield ze er ternauwernood in. John van 't Schip krijgt een lastige klus."

Topscorer: Nicolai Jørgensen (Feyenoord)

"Hij heeft een verpletterende indruk achtergelaten. Als hij in De Kuip blijft, verwacht ik daar toch wel weer wat van. Ik denk dat hij nog beter kan. Een rustige voetballer, rustig persoon ook. Feyenoord is overigens niet veel slechter geworden. Alleen verdedigend hebben ze wat ingeboet met het vertrek van Kongolo en Karsdorp."

Transfer: Davinson Sánchez (Ajax)

"Het zou me verbazen als hij geen transfer maakt. Die kan naar de absolute top in Europa."

Arno Vermeulen ziet in PSV'er Hirving Lozano de nieuwe eredivisietopscorer NOS

Ook Arno Vermeulen twijfelt aan zijn eerdere voorspelling. "Maar ik blijf bij PSV. De start was natuurlijk hopeloos; die maakte mij aan het twijfelen. Maar dat ze geen Europees voetbal meer spelen, is fysiek gezien ook een voordeel. Al moet je je afvragen of er geen andere trainer moet komen. Iemand die wél het heilige vuur in de spelersgroep kan brengen."

Degradant: Willem II

"Vooral van de selectie van Willem II kan ik geen chocola maken. Er zitten heel weinig goede voetballers in. Sparta is er ook niet sterker op geworden trouwens."

Topscorer: Hirving Lozano (PSV)

"Lastig om er één te voorspellen. Tim Matavz van Vitesse? Als Klaas-Jan Huntelaar 34 wedstrijden speelt, wordt hij topscorer. Maar hij speelt geen 34 duels. Bij PSV weet je nog niet wie er in de spits zal staan. Maar dan zeg ik Lozano. Hij kan de tropische verrassing worden. Een nieuwe Memphis, met dezelfde aanvallende impulsen."

Transfer: Samuel Armenteros (Heracles Almelo)

"Vorig jaar was hij een van de beste spitsen van de eredivisie. Hij heeft het in het verleden dan wel niet gered bij Feyenoord en Anderlecht, maar hij is wel beter dan een club uit het rechterrijtje van de eredivisie. Hij kan zo naar AZ of Vitesse, dat niveau."

Jeroen Elshoff zet dit seizoen zijn geld op Ajax of Feyenoord NOS

Voetbalcommentator Jeroen Elshoff ziet op de Nederlandse velden geen toptalent rondlopen dat nog voor 1 september een droomtransfer maakt.

Kampioen: Ajax/Feyenoord

"Ik zet mijn geld op Ajax of Feyenoord. Het basisteam van Ajax is behoorlijk intact gebleven. Feyenoord heeft het vertrek van Karsdorp, Kongolo en Kuijt goed opgevangen. PSV kan op termijn dan wel voordeel hebben van het niet spelen van Europees voetbal, maar dan moeten ze eerst de boel op orde krijgen na deze onrustige en turbulente voorbereiding."

Degradant: VVV/NAC

"De gepromoveerde ploegen zijn wat mij betreft altijd de gedoodverfde degradanten. Het is gewoon lastig om er direct in te blijven."

Topscorer: Nicolai Jørgensen (Feyenoord)

"Ik zie geen enkele reden waarom hij een terugval zou krijgen na vorig seizoen. Over Feyenoord gesproken: ik hoop dat de club een gooi kan doen naar overwinteren in Europa, maar dat zal een hele kluif worden. Ajax zie ik als enige overwinteren in Europa, tenzij Feyenoord een beetje mazzel heeft met de loting. Verder ben ik benieuwd naar AZ, dat een aantal leuke frisse talenten in de ploeg heeft."

Volgens Frank Snoeks krijgen we dit eredivisieseizoen een open strijd om de landstitel NOS

Het laatste woord is aan Frank Snoeks, die ook qua topscorers liever niet in een glazen bol kijkt. "Ik kan wel zeggen dat Armenteros er de meeste inschiet, maar dan wordt-ie volgende week verkocht. Belachelijk trouwens, dat de transfermarkt nog open is tot 1 september. Ik kan ook wel roepen dat Mahi topscorer wordt, maar dan raakt-ie geblesseerd. Het punt is: ik weet het gewoon niet."

Topscorer: ...

"Ik kan wel zeggen wie ik een mooie spits vind. Ik ben fan van een paar spelers en daar hoort Ghoochannejhad bij. Ik zeg geen Reza, daarvoor heb ik te lang op die naam geoefend om het goed uit te spreken. Hij heeft een goede techniek, een goed oogje voor de ruimte, kan van buiten de zestien scoren, maar kan ook zelf een aanval opzetten en het afmaken in de zestien. Bovendien heeft hij vorig seizoen alle 34 wedstrijden gespeeld en maar twee treffers minder gemaakt dan Jørgensen."

"Maar of hij topscorer wordt? Dat weet ik niet. Dat is ook het mooie, dat je het niet weet. Daarom gaan we vanaf dit weekeinde voetballen, omdat we het allemaal nog niet weten."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vrijdag begint nieuw eredivisieseizoen

STER Reclame