'Soms sta ik uren in de file, maar dat heb ik over voor mijn baan'

Aangepast
ANP

Lang in de file staan, veel tijd en geld kwijt zijn aan reizen, weinig thuis zijn: er zijn genoeg redenen om zo dicht mogelijk bij je werk te willen wonen. En dat doen Nederlanders dan ook: werknemers in ons land reizen dagelijks gemiddeld 22,6 kilometer.

Maar er zijn ook genoeg redenen om juist wel een stuk op en neer te reizen. Wij spraken met mensen die ver van hun werk wonen. En daar absoluut niet over klagen.

Katja Vledder Katja Vledder

Katja Vledder werkt in Amsterdam, maar woont in Wijster. Ze reist elke dag 173 kilometer heen en 173 kilometer terug. "Ik heb 54 jaar in Amsterdam en Badhoevedorp gewoond, maar we hadden nu de kans en die hebben we gepakt", vertelt Vledder. Ze woont nu op een boerderij met zes katten, een hond, zes kippen en twee papegaaien.

"Voor het geld waar ik in Badhoevedorp een tussenwoning voor had, heb ik hier een vrijstaande boerderij met een enorm stuk land", legt Vledder uit. "Ik ga nooit meer terug, echt helemaal nooit meer. Hier is prachtige natuur."

En die files dan? "Ik heb het er graag voor over om in de file te staan. Na de stadsgrens van Amsterdam neem ik m'n eerste slok thee. Voorbij Hilversum zakken m'n schouders iets. Voorbij Zwolle komt er een glimlach en bij het bordje Provincie Drenthe straal ik van oor tot oor."

Roger Otten Roger Otten

Roger Otten werkt in de beveiliging bij een grote kledingzaak in Amsterdam, terwijl hij in Maastricht woont. "Ik reis vijf uur per dag", vertelt Otten terwijl hij in de trein zit op weg naar huis. "We hebben net een nieuw huis gekocht in Limburg voor een prijs waarvoor ik in Amsterdam een appartementje krijg."

Maar hij moet er wel iets voor over hebben, zegt hij. "Je moet vroeg op kunnen staan, mijn wekker gaat elke dag om 4.30 uur. In de trein werk ik nog wat, lees ik, slaap ik soms en kijk ik op sociale media. Als ik 's avonds thuiskom, ben ik volledig afgeschakeld en ik sta nooit in de file."

Otten zou voor geen goud uit Limburg weg willen. "Ik woon in het zuiden en wandel in de pauze door de Kalverstraat. Dat doet de gemiddelde Limburger alleen op een dagtrip."

Ik heb een heel mooie baan en dat is belangrijker dan de afstand.

Vivianne

Vivianne Janson werkt in Amsterdam en woont in Rotterdam. Zonder file rijdt ze een uurtje, met file 1,5 uur tot 2 uur. "En ik sta heel vaak in de file", vertelt ze. "Maar ik heb een heel mooie baan en dat is belangrijker dan de afstand."

In het verleden had ze banen dichter bij huis, maar die waren niet zo uitdagend als haar huidige baan in de zorg. "Dan verveelde ik me."

Als het aan haar vriend lag, woonden ze allang samen in Amsterdam. "Hij moet nog even geduld hebben, want ik wil de stad nog niet uit."

Fleur Smits Fleur Smits

Fleur Smits kiest voor het forenzenleven uit financiƫle overwegingen. Ze rijdt elke dag 90 kilometer heen en terug van Breda naar Helmond. "Ik werk als productontwikkelaar in de voedselindustrie en er zijn niet heel veel banen in het gebied waar ik woon."

Drie jaar geleden studeerde ze af en besloot ze niet op afstand te letten als ze reageerde op vacatures. "Medestudenten vonden geen baan en zaten thuis. Ik wilde ervaring op doen en door een baan ver weg te kiezen, lig ik nu qua ervaring drie jaar voor op ze."

Smits staat wel vaak in de file. "Soms sta ik vast. Maar dat heb ik over voor mijn baan, het is echt een uitdaging op werk."

Het is even niet anders, maar er zijn veel ergere dingen dan op en neer reizen.

Willem Schepers

Willem Schepers vindt het woongenot in zijn woonplaats Retie, net over de grens in Belgiƫ, gewoon veel beter. Hij reist elke dag op en neer naar Utrecht. "Na een reorganisatie kreeg ik een nieuwe standplaats, die verplaatste van Eindhoven naar Utrecht."

Maar hij besloot niet te verhuizen. "Twee van mijn vier kinderen zijn hier geboren en alle vier zijn ze hier getogen. Het is even niet anders, maar er zijn veel ergere dingen dan op en neer reizen."

Want dat doet hij elke dag, 125 kilometer heen en ook weer 125 kilometer terug. "Ik heb het reizen nooit vervelend gevonden, behalve het stuk tussen Eindhoven en Den Bosch. Dat is echt een filetraject."

STER Reclame