ANP

De Eindhovense terreurverdachte Lieke S. mag haar rechtszaak in vrijheid afwachten. De rechtbank in Den Bosch heeft ingestemd met een verzoek van haar advocaat.

Tot de start van de inhoudelijke behandeling van de zaak in oktober moet S. een enkelband dragen en zich geregeld melden bij de reclassering. Daarnaast wordt ze ondergebracht in een woning van de reclassering en moet ze met een islamdeskundige in gesprek over het geloof.

Ook mag ze geen contact hebben met mensen die op de nationale terroristenlijst staan en mag ze niet bij luchthavens en binnen 2 kilometer van de Nederlandse grens komen.

Syrië

De 34-jarige Lieke S., ook bekend als Helena S., is tot de islam bekeerd. Ze werd in december opgepakt bij de Bulgaars-Turkse grens. S. zou onderweg zijn geweest naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij terreurbeweging IS.

Volgens Omroep Brabant wilde S. bij de rechtbank vandaag niet zeggen waarom ze naar Syrië reisde. Na haar arrestatie zei S. dat ze geen terroristische plannen had.

Pieter Baan Centrum

S. noemt zichzelf tegenwoordig Hajet. Ze zat met een zwarte hoofddoek in de rechtbank.

De vrouw is dit jaar tegen haar zin onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Daarbij werden geen stoornissen geconstateerd.

STER reclame